Bruxelles

Forto objasnio kako ugušiti euroskepticizam

Naglasio je potrebu odlučnije podrške Europske unije regionalnim projektima poput izgradnje ceste Sarajevo - Podgorica i modernizaciji i izgradnji željezničke infrastrukture.
Vijesti / BiH-EU | 05. 12. 2023. u 17:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rastući euroskepticizam se može ugušiti samo velikim infrastrukturnim projektima, prije svega željezničkim, cestovnim i energetskim, odnosno većim izdvajanjima i iz europskih fondova kako bi se unaprijedio standard građana Bosne i Hercegovine.

Ovo je u utorak u Bruxellesu poručio Edin Forto, državni ministar komunikacija i prometa, na sastanku sa europskim komesarom za proširenje Oliverom Varhelyijem.

Ministar Forto je naveo kako poseban kapacitet za razvoj ima proces digitalne transformacije, dodajući da je BiH okončala pregovore za pristupanje programu Digitalna Europa te da su pri kraju usuglašavanja strateških dokumenata među kojima je i Strategija širokopojasnog pristupa internetu te Politika sektora elektronskih komunikacija za period od 2023. do 2027. godine.

"Pred institucijama BiH na svim razinama vlasti je mnogo posla na ispunjavanju uvjeta na putu ka članstvu u Uniji, ali taj proces građani moraju osjetiti u vidu kvalitetnijeg života u BiH. U suprotnom, puko usklađivanje propisa neće imati svrhu", rekao je Forto.

Razgovor sa komesarom Varhelyijem ministar Forto je iskoristio da aktualizira pitanje ukidanja roaminga između zemalja zapadnog Balkana i EU te pitanje boravka profesionalnih vozača na teritoriji Unije odnosno ukidanja ograničenja trajanja boravka od 90 u 180 dana.

Naglasio je potrebu odlučnije podrške Europske unije regionalnim projektima poput izgradnje ceste Sarajevo - Podgorica i modernizaciji i izgradnji željezničke infrastrukture.

Kopirati
Drag cursor here to close