Bruxelles

Džaferović u Bruxellesu zatražio podršku Europskog vijeća za kandidatski status BiH

''Zamolio sam predsjednika Michela da na sjednicu Europskog vijeća podrži kandidatski status za BiH'', izjavio je Džaferović.
Vijesti / BiH-EU | 23. 06. 2022. u 10:21 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović susreo se danas u Bruxellesu, uoči summita EU-zapadni Balkan, s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom.

Kako je poručio tom prilikom Džaferović, ako će Europsko vijeće dodijeliti kandidatski status za Ukrajinu i Moldaviju, onda i Bosna i Hercegovina treba dobiti kandidatski status.

''Zamolio sam predsjednika Michela da na sjednicu Europskog vijeća podrži kandidatski status za BiH'', izjavio je Džaferović.

Europsko vijeće će 23. i 24. lipnja raspravljati o zahtjevima Ukrajine, Republike Moldove i Gruzije za članstvo u EU-u, ekonomskim pitanjima, Konferenciji o budućnosti Europe te vanjskim odnosima.

Najvažnije na dnevnom redu je točka “Šira Europa” gdje će Europsko vijeće održati stratešku raspravu o odnosima EU-a s njegovim partnerima te kako potaknuti politički dijalog i ojačati sigurnost, stabilnost i blagostanje europskog kontinenta.

Čelnici EU-a raspravljat će o najnovijim događanjima u vezi s ratom Rusije protiv Ukrajine, između ostalog o utjecaju rata na globalnu krizu povezanu sa sigurnošću i snadbijevanje hranom.

Raspravljat će i o kontinuiranoj potpori EU-a Ukrajini, koja uključuje ekonomsku, vojnu, političku i humanitarnu potporu.

Također, Europsko vijeće raspravljat će o zahtjevima Ukrajine, Republike Moldove i Gruzije za članstvo. Ukrajina je zatražila članstvo u EU-u 28. veljače 2022. godine. Gruzija i Republika Moldova podnijele su zahtjev za članstvo u EU-u 3. ožujka 2022.

Također, na dnevnom redu je i rasprava o ekonomskoj situaciji i preporukama za pojedine zemlje u okviru evropskog semestra 2022.

Očekuje se da će čelnici EU-a jasno izraziti nedvojbenu podršku integraciji zapadnog Balkana u EU i iskoristiti zamah do kojeg su doveli geopolitički događaji kako bi se poduzeli novi koraci u suradnji na europskom kontinentu.

Na sastanku će čelnici ujedno imati priliku dodatno produbiti saradnju u suočavanju sa zajedničkim izazovima koji proizlaze iz ruske agresije na Ukrajinu.

Podsjetimo, visoki dužnosnik EU-a, dobro upućen u pripreme summita rekao je da je Komisija 2019. objavila mišljenje o kandidaturi Bosne i Hercegovine s 14 ključnih prioriteta koje bi država trebala ispuniti za dobivanje kandidatskog statusa.

''Ali, od tada nismo vidjeli nikakve reforme niti ikakav pomak u BiH'', rekao je taj izvor.

Istaknuo je da je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel nedavno primio čelnike parlamentarnih stranaka iz BiH, koji su usuglasili tekst pod nazivom ''Politički sporazum o načelima za osiguranje funkcionalne Bosne i Hercegovine koja napreduje na europskom putu'', ali da taj tekst nije bio prihvatljiv dvjema strankama iz Republike Srpske, a jedan stranački čelnik nije došao ''iz razloga za koje još uvijek nemam objašnjenje''

Kopirati
Drag cursor here to close