Sastanak

Čović s veleposlanicima Quinte i šefom Izaslanstva EU

Oni predstavnici koji zaista odražavaju političku volju hrvatskoga naroda u pregovaračkom su procesu ponudili višestruke modele koje zadovoljavaju zahtjevne kriterije, kazao je Čović.
Vijesti / BiH-EU | 11. 03. 2022. u 16:42 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović održao je u Sarajevu radni sastanak s veleposlanicima država Quinte Michaelom Murphyjem, Matthewom Fieldom, Margret Uebber, Christine Toudic i Marcom di Ruzzom te sa šefom Izaslanstva Europske unije u BiH Johannom Sattlerom, priopćio je Sektor Parlamentarne skupštine BiH za odnose s javnošću pozivajući se na ured predsjedatelja Doma naroda.

Razgovarano je o trenutnoj političkoj i sigurnosnoj situaciju u BiH i Europi.

Također je razgovarano o evropskom putu, s naglaskom na žurne izmjene izbornog zakonodavstva kako bi se ostvarili formalno-pravni uvjeti za održavanje demokratskih izbora.

Čović je istaknuo posvećenost postizanju skorog dogovora o Izbornom zakonu kako bi unutarnja politička situacija bila dugoročno stabilizirana na temelju potpune ravnopravnosti konstitutivnih naroda i ukidanju diskriminacije i nejednakosti u postojećem izbornom sustavu.

Istaknuo je da je važna implementacija presuda Ustavnog suda BiH te Europskog suda za ljudska prava i naglasio kako su ove izmjene i prilika za ubrzanje europskog puta.

Oni predstavnici koji zaista odražavaju političku volju hrvatskoga naroda u pregovaračkom su procesu ponudili višestruke modele koje zadovoljavaju zahtjevne kriterije, kazao je Čović.

Naglasio je i kako sada već ustaljena praksa preglasavanja hrvatskoga naroda i institucionalna nejednakost šteti ne samo Hrvatima već cijeloj Bosni i Hercegovini.

Praksa oduzimanja ustavno zajamčenih prava nije u skladu s demokracijama kojima težimo, kazao je.

Istovremeno je istaknuo kako, uprkos zastoju, Bosna i Hercegovina mora ozbiljno revitalizirati svoj put prema Europskoj uniji i kandidatskom statusu.

Kopirati
Drag cursor here to close