Komentar iz susjedstva

Plenković: Hrvatskoj je u interesu jaka i stabilna BiH

Što se tiče Milorada Dodika, Plenković je rekao da bi on trebao razmisliti o svojim izjavama.
Vijesti / Politika | 07. 03. 2022. u 20:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je kako je Hrvatskoj u interesu da BiH bude jaka i stabilna.

Što se tiče vojnih vježbi u BiH, Plenković je rekao da je u Hrvatskom interesu stabilnost Bosne i Hercegovine.

''Najvažnija tema je postizanje političkog dogovora oko izmjena izbornog zakona koji će onemogućiti višegodišnju praksu izbornog inženjeringa. Želimo da se iskoriste tjedni koji su pred nama da do izbora dođe do konsenzusa. Mi želimo da ta zemlja bude stabilna i snažna, da se u njoj svi dobro osjećaju i Hrvatska je tu spremna pružiti svu pomoć'', rekao je hrvatski premijer.

Što se tiče Milorada Dodika, Plenković je rekao da bi on trebao razmisliti o svojim izjavama.

''Dana 24. veljače izazvao je tektonske promjene u svijetu. Dvije najgore stvari koje se vežu uz ove strahote u Ukrajini su rast cijena energenata i veliki izbjeglički val'', poručio je hrvatski premijer Andrej Plenković.

Komentirao je i agresiju na Ukrajinu.

''Moramo se zapitati kako je moguće da se 2022. godine događa tako nešto i kako je moguće da netko tko je napadnut traži različite potpore. Ako se sjetite kako je bilo u Hrvatskoj prije 30 godina, sve će vam biti jasno. Što se tiče popisa neprijateljskih zemalja Rusije koji je izrađen i na kojem je Hrvatska, tko god je na tom popisu je na pravoj strani povijesti. Trebamo biti ponosni što smo na tom popisu'', rekao je Plenković i dodao:

''Svi potezi koje je Hrvatska napravila su bili konzistentni, Ukrajina je država koja nas je među prvima priznala, to je zemlja s kojom imamo dobar odnos''.

''Vodit ćemo preliminarnu raspravu o temi ulaska Ukrajine u EU. Po mom dosadašnjem iskustvu, jedino brzo pristupanje je bilo kad je Istočna Njemačka pristupila EU. Ali to je bilo u mirnodopsko vrijeme, a ovdje imamo rat. Ja sam s predsjednikom Zelenskim potpisao deklaraciju da će Hrvatska biti podrška Ukrajini na europskom putu. Ovdje je problem što u temeljnoj osnivačkoj deklaraciji EU stoje uvjeti za ulazak. Tehnologija pristupanja zahtjeva neko vrijeme i uz najbolju volju ne vidim da ćemo to riješiti u dva dana, ali pružit ćemo svu političku potporu koju možemo dati'', zaključio je, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close