Tragičar Kane, junak Giroud

Drama Francuske i Engleske: Trikolori u polufinalu

Nogometaši Francuske savladali su 2:1 Englesku u fenomenalnom meču i tako se plasirala u polufinale Mundijala u Kataru, gdje će igrati protiv Maroka.
Sport / Qatar 2022 | 10. 12. 2022. u 22:02 Feđa Ibrulj | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Aktualni svjetski prvaci ponovo su u polufinalu. U četvrtfinalnom dvoboju, prvom protiv Engleske na svjetskim prvenstvima od 1982.godine, Francuska je slavila 2:1, iako Englezi imaju za čime žaliti.

Oni su već nekako navikli da u presudnim susretima gube na penale ili produžetke, ako već nije tako onda promaše jedan u regularnom tijelu utakmice. Tako je to bilo večeras protiv Francuza. Koji su opet pokazali kako znaju igrati ovakve utakmice u nokaut fazi.

Od Meksika do večeras, Francuska je izgubila samo jednu utakmicu u četvrtfinalu. Onu od Njemačke 2014. godine. Izbacivali su Brazil dva puta, Italiju, Nigeriju, Urugvaj i sada Englesku.

Za razliku od prethodna tri četvrtfinala u ovom se nije previše taktiziralo na otvaranju. Zato i jeste došao relativno rano gol. 22-godišnji francuski veznjak, Aurelien Tchouameni sigurno nije bio najbolja oklada kada su u pitanju igrači koji će biti strijelci u ovoj utakmici, ali i to se dogodilo.

Igrač Reala se odvažio na udarac s dvadesetak metara i spektakularno pogodio donji ugao Pickfordovog gola. Engleska je bila u problemu jer je od rane faze bila u zaostatku. Kane je imao šansu u prvom dijelu, obranio je Lloris, nakon čega je Upamecano oborio napadača Tottenhama. Tražili su Englezi jedanaesterac, čak je i išla provjera VAR-a ali od svega ništa. Kane je u glavnoj ulozi barem kada je u pitanju završnica napada Engleske. Sjajno je šutirao u 29. minuti, Lloris je dobio i taj duel.

Englezi su opasniji, više napadaju, ali Francuzi čuvaju prednost bez problema. Upravo je Lloris izvukao loptu ispod prečke na otvaranju drugog dijela, šutirao je Bellingham. Ipak, tu svoju bolju Englezi su naplatili golom. Ne iz igre, već s bijele točke. U 54. minuti, Tchouameni ruši Saku, Kane je nadmudrio klupskog suigrača. Ovo je otvorena utakmica, prilike se redaju na jednoj ili drugog strani. Već u narednom napadu Rabiota šutira isprve, a Pickford sjajno brani.

Čovjek kojeg mediji u Engleskoj od početka sezone "deru", Maguire zamalo pogađa na dvadeset minuta prije kraja. Dvije minute poslije, Saka je brži od Thea Hernandeza, ali je neprecizan. I onda Francuska iz tog pritisak oslobađa na najbolji način. Prvo zicer Girouda skida Pickford, ali u sljedećoj akciji, neumorni Giroud je brži za malo od Maguire kojeg je čak i lopta dotakla prije nego što će završiti u mreži.

U 80. minuti nova prilika za povratak Engleske. Novi jedanaesterac. Sada je došao nakon provjere VAR-a i prekršaja Thea Hernandeza nad Masonom Mountom. Kane je naravno uzeo loptu i poslao je na tribinu iza gola na kojoj su bili baš navijači Engleske. Vjerojatno najteži trenutak u karijeri ovog napadača. Engleska je zadržala pritisak, ali osim opasnog šuta Rashforda iz slobodnjaka u 100 minuti, ništa nije napravila. Gareth Southgate opet nije dobio jednu pravu, veliku utakmicu, još jedno u svom mandatu, ali je bio blizu. Samo blizu. Engleska će kući, Francuska u srijedu izlazi ponovo na teren, protivnik je Maroko u polufinalu. 

Kopirati
Drag cursor here to close