Ogroman napredak

Afričke reprezentacije prvi put u povijesti vode domaći stručnjaci

Afričke nogometne reprezentacije prvi put u povijesti na nekom svjetskom prvenstvu vodit će domaći stručnjaci. Sudjeluje ukupno pet nacionalnih vrsta s ovog kontinenta.
Sport / Qatar 2022 | 17. 11. 2022. u 22:18 Bljesak.info/Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Afriku će na SP-u u Kataru predstavljati pet reprezentacija - Kamerun, Gana, Maroko, Senegal i Tunis i svih pet vodit će domaći stručnjaci.

Maroko, prvog suparnika hrvatske vrste u skupini F vodi Walid Regragui (47), na klupi Kameruna sjedi Rigobert Song (46), senegalski izbornik je Aliou Cisse (46), Ganu predvodi Otto Addo (47), a Tunis Jalel Kadri (50).

Prethodno su afričke momčadi na svjetskim prvenstvima većinom vodili treneri iz Europe ili Latinske Amerike.

Primjerice 2010. godine, kada je Afrika imala šest momčadi na SP-u (Južna Afrika, Alžir, Kamerun, Gana, Obala Bjelokosti, Nigerija) samo je Alžir vodio domaći trener, dok je na SP-u 1998. svih pet afričkih predstavnika imalo Europljane na čelu.

Sklonost trenerima izvan kontinenta bila je norma desetljećima, kako u nacionalnim momčadima tako i na klupskoj razini, no to je trend koji se sada snažno propitkuje.

"Nešto se događa na razini trenera na afričkom kontinentu", rekao je Aliou Cisse, koji vodi Senegal na drugo uzastopno svjetsko prvenstvo.

"Naš san je da se afrička stručnost također cijeni, da ljudi shvate da u Africi ima jako dobrih trenera", dodao je Cisse.

Promjena stava uslijedila je nakon uspjeha afričkih trenera u kontinentalnim natjecanjima posljednjih godina. Posljednja dva Afrička kupa nacija osvojile su momčadi s Afrikancem na čelu, Cisse je predvodio Senegal do naslova 2021. godine, a Djamel Belmadi Alžir 2019.

Maroko je imenovao bivšeg reprezentativca Walida Regraguija na izborničko mjesto prije dva mjeseca nakon što je odveo Wydad Casablancu do uspjeha u Ligi prvaka u svibnju.

Regragui je naslijedio BiH stručnjaka Vahida Halilhodžića koji je u kolovozu dobio otkaz nakon sukoba s glavnim zvijezdama ekipe Hakimom Ziyjechom i Noussairom Mazraouijem.

Kopirati
Drag cursor here to close