Niz velikih uspjeha

Zemlja za sportska čuda

Sport / Nogomet | 31. 08. 2023. u 11:43 Promotivni članak

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Janica Kostelić, Luka Modrić, Dražen Petrović, Ivano Balić, Ratko Rudić, Mirko Filipović, Sandra Perković, Ivica Kostelić, Blanka Vlašić, Davor Šuker, Iva Majoli… Priznajte da su vas prošli trnci dok ste čitali ova imena koja su oduševila svijet svojim sportskim uspjesima. A to je samo malen dio medalja, priznanja, nagrada koje su osvojili hrvatski sportaši.

Od osamostaljenja Hrvatska je ukupno na zimskim i ljetnim olimpijskim igrama osvojila 44 medalje i nekoliko tisuća medalja na brojnim svjetskim i europskim prvenstvima.

Jedna od deset

Hrvatska je jedna od samo deset svjetskih zemalja koje su igrale finale Svjetskoga nogometnog prvenstva, jedna od samo deset zemalja koje su barem dva puta osvajale teniski Davis Cup i jedna od samo 20 svjetskih zemalja koja ima osvajača Zlatne lopte.

Krešimir Ćosić jedan je od četiri Hrvata u Košarkaškoj kući slavnih, Toni Kukoč vlasnik je tri NBA prstena i najbolji šesti igrač lige u slavnoj generaciji Chicago Bullsa, braća Martin i Valent Sinković jedna su od najuspješnijih veslačkih posada na svijetu, a Šime Fantela jedan od najboljih svjetskih jedriličara u olimpijskim klasama.

Dobro došli u zemlju vrhunskih sportaša!

Visok skok, zlatno koplje i disk koji se čuju daleko u svijetu

Sandra Perković

Hrvatska atletičarka koja se natječe u ovoj drevnoj atletskoj disciplini dvostruka je olimpijska pobjednica, dvostruka svjetska prvakinja, prva atletičarka u povijesti koja je osvojila peterostruki uzastopni naslov prvakinje Europe te šesterostruka uzastopna pobjednica Dijamantne lige.

Niz velikih uspjeha

Prvo europsko zlato 2010. osvojila je nakon pravoga sportskog trilera. Kvalifikacije u Barceloni prošla je tek kao deseta atletičarka, ali je zato zasjala onda kada je to bilo najpotrebnije – u finalu. Sandra Perković u posljednjoj je seriji osigurala prvi od mnogih naslova kojima će ući u povijest svjetske atletike kao jedna od najdominantnijih sportašica u svojoj disciplini. Bez obzira na brojne olimpijske, svjetske i europske medalje te pobjede na najvećim mitinzima diljem svijeta, Sandra Perković najviše voli nastupati u svojem Zagrebu – na Memorijalu Borisa Hanžekovića.

Sara Kolak - zlatna bacačica koplja iz centra svijeta

Tridesetak kilometara od baroknih palača Varaždina nalazi se centar svijeta. Na zelenoj ravnici Podravine podno namreškanih brežuljaka Kalničkog gorja smjestio se Ludbreg, gradić koji se u doba Rimljana zvao Castrum Iovia. Prema legendi koja potječe iz davnih vremena, upravo su na mjestu današnjega glavnog trga zamišljeni krugovi zemaljski na čijim su obodima smještene velike metropole koje su isto udaljene od točke mjerenja.

Dvije brončane medalje na Europskom i Svjetskom juniorskom prvenstvu 2013. i 2014. godine bile su samo uvertira za velike uspjehe. Ludbrežanki je 2016. bila godina iz snova. Prvo je osvojila brončanu medalju na Europskom prvenstvu za seniorke i osigurala olimpijsku normu, a potom se tople kolovoške noći u Riju popela na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja. Ludbreg je opet postao središte svijeta. Ovaj put, zahvaljujući Sari Kolak, onog atletskog.

Skok u vis od 208 centimetara

Među pločicama na splitskoj stazi slavnih samo su neki uz svoje ime i prezime uspjeli zapisati dvije ili više olimpijskih medalja. Među njima je i Blanka Vlašić, jedna od najboljih svjetskih skakačica uvis svih vremena, uz čije ime stoji „Peking 2008. srebrna medalja” i „Rio de Janeiro 2016. brončana medalja”. Ta dva zapisana rezultata samo su malen dio onoga što je splitska atletičarka postigla u svojoj karijeri.

Najviši skok ostvaren na Memorijalu Borisa Hanžekovića

U razmaku od 2006. do 2011. bila je uvjerljivo najbolja visašica svijeta koja je u svoje vitrine pospremila pet zlatnih i tri srebrne medalje te drugi najbolji rezultat svih vremena. Tih 208 centimetara preskočila je 2009. godine pred desetak tisuća hrvatskih navijača u Zagrebu na Memorijalu Borisa Hanžekovića.

Zbog sjajnih je rezultata 2010. proglašena svjetskom atletičarkom godine i najboljom sportašicom godine u izboru Međunarodnog udruženja sportskih novinara, dok je europska atletičarka godina bila dva puta. Zbog problema s različitim ozljedama dugo nije nastupala, ali vratila se srebrnom medaljom na SP-u u Pekingu 2015. Uslijedila je olimpijska bronca u Riju 2016. Još jedan nebeski skok za splitsku stazu slavnih.

Kopirati
Drag cursor here to close