Pascal Jansen

Trener AZ Alkmaara: Voli muziku, jako puno čita, inspirirao ga van Gaal

U ovom klubu su radili u toj nekoj nazovimo je novoj eri treneri kao što su Louis van Gaal, Ronald Koeman, Dick Advocaat, Marco van Basten, sve bivša velika trenerska i igračka imena.
Sport / Nogomet | 20. 09. 2023. u 01:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U usporedbi s mnogim drugim klubovima, nizozemskim i europskim, AZ je prilično mlad. Osnovani su 10. svibnja 1967. godine i nazvani AZ ’67. Nastali su spajanjem dva prethodna nizozemska kluba Alkmaar ’54 i FC Zaanstreek. Klub je postao stabilna profesionalna momčad sve do 1972. kada ih je privlačnost potpisivanja ugovora sa stranim igračima ostavila u velikim dugovima.

No, spasila su ga braća Molenaar koja su uložila velika sredstva i očistila dug. S braćom Molenaar, četiri godine od 1978. do 1982. i pod vodstvom trenera Georgea Kesslera AZ je prolazio kroz pravu malu renesansu. Sve je kulminiralo osvojenim naslovom prvaka, ulaskom u finale Kupa UEFA 1981. godine.

1979. godine preminuo je Cees Molenaar, jedan od vlasnika AZ Alkmaara. U roku od šest godina, drugi brat, Klass Molenaar, napustio je klub koji će vrlo brzo potonuti. Klub će u život vratiti Dirk Scheringa, biznismen koji je zaslužan za preporod kluba, gradnju stadiona, drugi naslov u povijesti kluba.

U ovom klubu su radili u toj nekoj nazovimo je novoj eri treneri kao što su Louis van Gaal, Ronald Koeman, Dick Advocaat, Marco van Basten, sve bivša velika trenerska i igračka imena.

Radio je tu i Arne Slot sadašnji trener Feyenoorda zajedno sa Mostarcem Marinom Pušićem. Marino je radio s velikim brojem mladih igrača AZ-a koji su osvojili Ligu prvaka u omladinskoj kategoriji.

Danas je trener Pascal Jansen, čovjek rođen u Engleskoj jer je njegova majka baš to htjela. Njegova majka se bavila muzikom, jedno vrijeme je bila dio pop dua koji je imao tri top 10 hita u Nizozemskoj 1970-ih

Video: AZ Alkmaar u završnici prošle sezone 

Počeo je kako se to kaže s dna 1993. Jako puno je analizirao Guardiolu, Kloppa, Ancelottija, ali i košarkaške trenere velikane kao što su Phil Jackson i John Wooden. Jedno vrijeme je radio u omladinskoj školi PSV-a zajedno sa Dariem Kalezićem. 

"Kad sam počeo kao trener, inspirirao me Louis van Gaal dok je bio u Ajaxu. Zapravo sam imao veliku sreću gledati ga kako trenira u mojim mladim godinama. Imao sam 13 godina i bilo je vrlo inspirativno – seanse se sjećam i sada. U svom trenerskom putu uspio sam ga sresti nekoliko puta kako bismo razgovarali o tim trenucima i utjecaju koji je imao na mene".

Kada je došao poziv AZ-a, kako kaže Jansen razmišljao je par sati.

"Mami je govorila, kada dođe prilika nema su što puno razmišljati, moraš biti spreman. Trebalo mi je nekoliko sati i pomislio sam 'U redu, učinimo to. To je ono za što sam se pripremao toliko godina. Najveća snaga koju imamo u ovom klubu je to što smo fokusirani na više od same utakmice. Ulažemo puno vremena i energije u mnoge aspekte za koje vjerujemo da utječu na proces", reći će Jansen koji sanja da jednog dana vodi jedan klub u Premiershipu.

Prvu utakmicu grupne faze UEFA Konferencijske lige Plemići otvaraju 21. rujna od 18:45 sati domaćom utakmicom protiv AZ Alkmaara.

Kopirati
Drag cursor here to close