Press uoči utakmice

Milošević: Treba nam pobjeda protiv Portugala

Milošević je na večerašnjoj press-konferenciji kazao kako je, nakon pet dana provedenih sa svojim igračima, siguran da će sutra dati sve od sebe te da ''imamo s čime da se borimo protiv jedne ovakve ekipe''.
Sport / Nogomet | 15. 10. 2023. u 19:23 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Selekcija Bosne i Hercegovine sutra će protiv Portugala na Stadionu ''Bilino polje'' u Zenici igrati meč 8. kola kvalifikacija za Europsko prevenstvo 2024. godine, koji može biti i presudan za minimalne izglede za direktan plasman.

Novi izbornik bh. tima Savo Milošević, koji je u petak navečer u Vaduzu protiv Lihtenštajna debitirao pobjedom na klupi ''Zmajeva'' s 2:0, sutra će navečer (20.45 sati) debitirati i na domaćem terenu, a dočekat će ga pune tribine zeničkog stadiona, jer su sve ulaznice za ovu utakmicu odavno rasprodane.

''Imamo s čime da se borimo''

Milošević je na večerašnjoj pres-konferenciji kazao kako je, nakon pet dana provedenih sa svojim igračima, siguran da će sutra dati sve od sebe te da ''imamo s čime da se borimo protiv jedne ovakve ekipe''.

''Naravno da će biti jako teško, ali ono što je suština i što smo momci već pokazali u prethodnom meču u Lihtenštajnu, bez obzira na snagu protivnika, jeste odnos koji je bio od prvog do posljednjeg minuta. To je nešto što nam treba u svakoj utakmici, a mi smo se dijelom taktički i kroz tu utakmicu u Lihtenštajnu pripremali za ovo što nas čeka sutra. Ključna i osnovna stvar je da mi vjerujemo u ono što radimo i da vjerujemo u svoj kvalitet koji posjedujemo. Zato je ova prethodna utakmica bila bitna - da odigramo dobro i da pobjedimo, zbog veće vjere u sebe'' - kazao je Milošević, koji je podvukao kako njegovi ''momci imaju dovoljno kvaliteta''.

Naravno, dodao je, nisu u situaciji da ''prijete Portugalu, ali sam siguran da nećemo imati strah na terenu''.

Pročitajte još

''Ako odradimo sve kako treba, onda će odlučivati detalji pa ćemo vidjeti… Ne bih bio zadovoljan neriješenim rezultatom. Mogu da budem zadovoljan ili nezadovoljan igrom, a što se tiče rezultata nama sutra treba pobjeda, ako želimo još da se borimo. Rekli smo, teška je situacija, ali ne treba bježati od odgovornosti niti se skrivati dok god matematički imamo šansu, treba da se borimo. Tako da nama sutra trebaju tri boda ako želimo da ostanemo u priči. Može da se dogdoi da izgubimo, da budemo prezadovoljni onim što su momci pokazali, jer igramo protiv zaista fenomenalne ekipe'' - kazao je Milošević.

Milošević je čak treći izbornik na klupi ''Zmajeva'' u ovim kvalifikacijama, koje su počeli s Farukom Hadžibegićem; nastavili u septembarskim mečevima s Mehom Kodrom te, sada, s Miloševićem, koji je, kao i njegovi prethodnici, debitirao pobjedom pa bh. tim na svom kontu ima ukupno samo tri pobjede s tri različita selektora, u samo sedam odigranih mečeva.

Treba nam i sreće...

''Jasno je svima da je Portugal favorit u sutrašnjoj utakmici, kao što je bio i na početku ovih kvalifikacija i to dokazuju iz utakmice u utakmicu. Sigurno da mi, kao naša reprezentacija, nismo bili na svom nivou tokom cijelih kvalifikacija i sigurno da bilo ko prognozira reći će da će sutra Portugal lagano pobijediti. Ali, bez obzira na sve to, mislim da mi ipak imamo neki kvalitet, koji, nažalost, nismo uspjeli pokazati u zadnjim utakmicama. Možda jesmo malo više u toj zadnjoj utakmici, ali, opet ćemo ponoviti- bio Lihtenštajn. Ali, u svakom slučaju da ćemo sutra, prije svega, pokušati odigrati najbolje što možemo; da pokažemo naš kvalitet koji nas je krasio u Ligi nacija, koju smo odigrali možda i najbolje u zadnjih par godina'' - kazao je kapiten Edin Džeko, koji je istakao kako se nada da će imati i malo sreće.

''Portugal je ekipa koja te iz neke polušanse kazni. Koliko god mi damo sve od sebe i budemo dobri, vjerujem da ne zavisi sve od nas. S obzirom da je to ekipa sa toliko talenta i toliko kvalitetnih igrača da iz jedne polušasne može napraviti problem i promijeniti tok utakmice. Ali, kao što je i selektor rekao dat ćemo sve od sebe. U to sam 100 posto siguran'' - poručio je Džeko, koji je istakao kako su uvijek imali podršku navijača.

Milošević i Džeko složili su se da će gosti, s obzirom da su izborili plasman na EP, sutra biti rasterećeniji pa i ako se njihov izbornik Roberto Martinez odluči mijenjati tim i neke važne igrače ostaviti na klupi, to ne znači da će biti slabiji.

Zanimljivo je da su više golova od bh. tima postigli svi rivali u grupi J, osim posljednjeplasiranog Lihtenštajna, koji je još bez bodova, ali koji je jedini gol postigao upravo protiv ''Zmajeva''. ''Zmajevi'' su postigli manje golova i od petoplasiranog Islanda, koji je postigao 11 golova, ali ima dva boda manje od bh. tima.

BiH je u dosadašnjih sedam mečeva osvojila devet botova te postigla isto toliko golova i pobijedila u tri meča - Island 3:0 i Lihtenštajn 2:1 u Zenici te Lihtenštajn 2:0 u Vaduzu, dok u četiri meča koja su izgubili nisu tresli protivničku mrežu- Slovačka 0:2, Portugal 0:3 i Island 0:1 u gostima te Luksemburg 0:2 u Zenici. ''Zmajevi'' će zadnji trening, večeras s početkom u 19 sati, odraditi u Trening centru NSBiH u Zenici, dok Portugalci u ovom momentu završavaju trening na ''Bilinom polju''.

Tabela grupe J: Portugal 21, Slovačka 13, Luksemburg 11, BiH 9, Island 7 i Lihtenštajn 0 bodova.

Kopirati
Drag cursor here to close