Zenica

Felix: Portugal uvijek igra na pobjedu

''Iako smo se već plasirali, sutra ćemo ponovo igrati na pobjedu. BiH je već igrala protiv nas i to je bila izvrsna utakmica. Nije bilo nimalo lako, posebno u prvom poluvremenu, kada im je obrana jako dobro funkcionirala'', kazao je Felix.
Sport / Nogomet | 15. 10. 2023. u 18:49 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Selekcija Portugala, koja je nešto prije 16 sati stigla u Zenicu, večeras je u 18 sati odradila i zadnji trening pred sutrašnji duel 8. kola kvalifikacija za Europsko prevenstvo 2024. godine na zeničkom Stadionu ''Bilino polje'' protiv Bosne i Hercegovine (20.45 sati).

Portugalci, koji su trijumfom u petak navečer na svom terenu rezultatom 3:2 protiv Slovačke i teoretski već osigurali plasman na EP, prije večerašnjeg treninga održali su i pres-konferenciju na zeničkom stadionu.

Navijači su izvrsni

Pred novinare je prvo izašao prvotimac španjolske Barcelone Joao Felix, a nakon njega i izbornik, Španjolac Roberto Martinez. Prvi meč ova dva tima u kvalifikacijama, odigran 17. juna ove godine, Portugalci su dobili s 3:0 te su time nastavili i niz dobrih rezultata u mečevima protiv bh. tima.

Pročitajte još

''Iako smo se već plasirali, sutra ćemo ponovo igrati na pobjedu. BiH je već igrala protiv nas i to je bila izvrsna utakmica. Nije bilo nimalo lako, posebno u prvom poluvremenu, kada im je obrana jako dobro funkcionirala. BiH ima izvrsne igrače, ali i druge su reprezentacije igrale. Nijedna nije bila loša, tako da nije bilo lako pobijediti. BiH još uvijek ima priliku da se kvalificira ukoliko osvoje tri boda protiv nas tako da vjerujem da će se sutra boriti kao nikada'' - kazao je Felix.

Podvukao je kako znaju da su ''ovdje navijači izvrsni, da vole nogomet i vjerujem da će bh. reprezentacija imati veliku podršku, ali i mi imamo svoje navijače''.

Poštujemo protivnike

''Mi uvijek poštujemo naše protivnike. Počeo sam se interesirati za BiH 2014.godine, kada ste se plasirali na svjetsko prvenstvo. Pratio sam i neke igrače i njihove karijere i znam da imate izvanredne igrače: Miralem Pjanić, Edin Džeko, Sead Kolašinac… Došli smo skromni, ali sa željom da pobijedimo, jer mi uvijek želimo na pobijedimo''- kazao je Martinez.

Što se tiče sastava kojeg će sutra predstaviti “Zmajevima”, istakao je kako još procjenuje ko je od igrača spreman, jer su već počeli pripreme za EP te da moraju planirati koga i kada koristiti.

S obzirom da su u sedam dosadašnjih utakmica, osim stopostotnog bodovnog učinka, primili samo dva te postigli čak 27 golova - postigli su više golova nego tri ekipe koje ih prate na tablici (Slovačka 10, Luksemburg 8 te BiH 7 golova-op.a) - izvjesno je kako će i na kraju kvalifikacija biti prvoplasirani u grupi J.

Portugal je od ukupno pet međusobno do sada odigranih mečeva, slavio u četiri, a samo je jedan meč u Zenici okončan bez golova.

Portugal u duelima s bh.timom ima i gol-razliku 11:2, a oba su gola primili na svom terenu u uzvratnom meču baraža za EP 2012, koji je u novembru 2011. godine završio njihovom pobjedom 6:2, nakon što je u Zenici bilo 0:0. Portugal je prethodno bio uspješniji i u baražu za Svjetsko prvenstvo 2010, kada su u oba meča slavio sa po 1:0.

Kopirati
Drag cursor here to close