HNS

Dalić i Vatreni zaradili bogatstvo: Evo kako dijele milijune

Od 75,8 milijuna eura, 33,2 milijuna eura išlo je Vatrenima, a HNS je sebi ostavio 42 milijuna i 625 tisuća eura.
Sport / Nogomet | 22. 11. 2023. u 10:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Otkako je Zlatko Dalić izbornik Hrvatske, HNS je samo od nagrada koje isplaćuju FIFA i UEFA inkasirao 78,5 milijuna eura prije odluke o plasmanu na Europskom prvenstvu u Njemačkoj koji donosi zajamčenih još 9,25 milijuna eura.

To su bogate apanaže koje čelne nogometne organizacije daju članicama, a Hrvatska je imala rezultate koji su je u tom razdoblju vinuli do samog vrha.

Darežljivo 

Nikad u povijesti FIFA i UEFA nisu bile tako darežljive i nikad se toliko novca nije slilo u HNS. Pritom ne računamo programe kojima te dvije organizacije financiraju izgradnju terena s hibridnom ili umjetnom travom, drugu infrastrukturu i slično jer za to imaju posebne fondove.

Ovo je samo naplata natjecateljskog rezultata. I pokazatelj da se u HNS-u ima....

No, Savez je široke ruke prema igračima i stručnom stožeru. Podaci o ukupnim nagradama su javno objavljeni i Sportske novosti su ih pronašli na internetu, a do omjera u kojem su raspoređene između Saveza i reprezentacije stigli smo na temelju komunikacije s ljudima iz HNS-a pa su te cifre okvirne, možda nisu u euro precizne.

Osim toga FIFA isplaćuje u dolarima za što smo napravili konverziju na euro po aktualnom tečaju.

Tako je od 75,8 milijuna eura, 33,2 milijuna eura išlo Vatrenima, a HNS je sebi ostavio 42 milijuna i 625 tisuća eura. Na to treba dodati tri milijuna dolara ekstra koje je HNS dobio od FIFA-e za troškove puta i boravka u Rusiji odnosno Kataru, a koje smo također uračunali u ukupnu cifru, što je oko 2,7 milijuna eura te sve zajedno dođe do 78,5 milijuna eura.

Primjerice u Kataru su cijene letjele u nebo pa tih 1,5 milijuna dolara HNS-u nije ni bilo dovoljno da sve poplaća za tih mjesec dana. FIFA je samo autobus naplaćivala tako masno da bi jeftinije prošli da su tamo kupili svoj. Ali nisu na to imali pravo...

80 posto igrači 20 posto stožer

Budući da nacionalna vrsta dijeli novac u omjeru 80 posto igrači, a 20 posto stožer, to znači da su reprezentativci od 2018. do danas, i prije kraja utrke za Njemačku, međusobno podijelili 26,5 milijuna eura.

Dres Vatrenih nije samo pitanje nacionalnog ponosa, domoljublja i sportskog prestiža nego i odličan izvor prihoda. No, oni su taj novac zaradili i premije zaslužili. Zlatko Dalić njegov stožer su od 2018. do 2023. godine na ime nagrada bogatiji za 6.635.000 eura.

Ako se pitate na što je HNS trošio svojih 42,65 milijuna eura, većina je otišla na tekuće troškove, od plaća nadalje, na servis reprezentacijama, nešto i kao pomoć županijskim savezima i drugima.

UEFA je osigurala rekordan nagradni fond za Euro 2024. godine od 371 milijuna eura, što je za 23 posto više nego 2016. godine kad je prvi put kontinentalna smotra imala 24 sudionika. Reprezentacije koje su se plasirale dobivaju po 9,25 milijuna eura, a europski prvak, ako bi bio stopostotnog učinka u skupini zaradio bi 34 milijuna eura.

Zato što se za svaku pobjedu u skupini daje 1,5 milijuna eura, a za bod 750.000 eura. Tko izbori osminu finala ima dodatnih dva milijuna eura, za četvrtfinale još 3,25, za polufinale pet milijuna eura, za poraz u finalu sedam, za pobjedu u završnom susretu deset. To je još jedna lijepa šansa za žetvu svim akterima.

Osim toga i Liga nacija je osjetno povećala priljev novca, pogotovo najboljima. HNS je ranije ove godine uzeo devet milijuna eura za ime finala u Rotterdamu, gdje je pobjedniku Španjolskoj pripalo dvanaest, a samo godinu dana ranije Hrvatska je na Svjetskom prvenstvu u Kataru zaradila 27 milijuna dolara te dobila još 1,5 milijuna dolara za troškove boravka u Dohi, što je sve skupa 26.079.780 eura.

Plasman 

To je tek milijun dolara manje nego u Rusiji gdje je za drugo mjesto stiglo 28 milijuna dolara, plus troškovi što je 26.994.860 eura.

Tome tome treba dodati i dva ranija sudjelovanja u Ligi A Lige nacija za koja je sjelo po 1,5 milijuna eura svaki put. U međuvremenu je bio i Euro 2021. godine te donio dodatnih 13,5 milijuna eura, kao posljedicu nastupa u osmini finala.

HNS za plasman na europsko i svjetsko prvenstvo dijeli nagradu 60:40 u odnosu na igrače u svoju korist, a za zarađeno na samom završnom turniru, što je u Rusiji i Kataru bilo osjetno više nego za plasman, lova se raspoređuje u omjeru 50:50. Nogometaši su dobili premije i za Ligu nacija u kojoj su igrali finale.

HNS je pokrenuo gradnju kampa i to je najveća investicija, a koja će biti popraćena dodatnim sredstvima iz UEFA-e. U međuvremenu su porasle plaće izbornicima i članovima stožera, zaposlenih u uredima Saveza je mnogo više nego u doba kad su glavnu riječ vodili Vlatko Marković i Zorislav Srebrić...

Dakako, to nije jedini prihod jer dolazi i novac od sponzora, no nagrade su glavni izvor. HNS dobro i stabilno posluje dok su Vatrene izvrsni, kako će to biti ubuduće zavisi najviše od rezultata A vrste. Zato je uvijek prioritet plasirati se na veliko natjecanje.

Kult reprezentacije

Što se tiče igrača, velika većina najvećih saveza u Europi uopće ne daje nagrade za plasman nego isključivo za uspjehe na završnom turniru. Prije svjetskog ili europskog prvenstva se objavljuje kolike će biti premije.

Mogao bi i HNS razmisliti o tome, iako je teško ukidati stečena prava jer nacionalni nogometni savez bi trebao gledati kako uložiti što veća sredstva u razvoj nogometa u klubovima i županijama, u infrastrukturu i trenere koji rade s djecom i mladima jer o tome ovisi hoće li biti novih asova, prestižnih rezultata pa tako i FIFA-inih i UEFA-inih nagrada.

Ne bi bio pogrešan potez da se malo smanje te premije izbornicima, trenerima i igračima te to uloži u projekte za budućnost.

Hrvatska reprezentacija ima kult, svi žele za nju igrati, osim iznimaka, a nadamo se da ne živimo u zabludi da to nije zbog novca koji izravno na taj način zarade. Imaju od tih uspjeha brojne benefite kroz transfere i ugovore u klubu.

Premije su opravdane i zaslužene jer bez igrača i njihovih dometa ničega ne bi bilo, no činjenica je da hrvatskom nogometu puno toga nedostaje. Iako je jasno da bismo im kao navijači, kad odigraju Rusiju i Katar, dali sve...

Kopirati
Drag cursor here to close