Oscar Schmidt

Košarkaš koji je je za Kobea Bryanta bio bolji od Jordana i Magica

Oscar se umirovio sa 49.737 postignutih poena i službeno je najbolji košgeter svih vremena. Za usporedbu, drugi na toj listi je Kareem Abdul-Jabbar s 44.149 ubačenih poena u karijeri. Schmidt je porušio sve moguće košgeterske rekorde.
Sport / Košarka | 16. 02. 2023. u 11:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: NBA Lead / Legendarni Oscar Schmidt, jedan od najboljih košarkaša svih vremena

Legendarni brazilski košarkaš Oscar Schmidt rođen je na današnji dan prije 65. godina, 16. veljače 1958. u Natalu.

Iako je bio jedan od najboljih "scorera" u povijesti, u NBA ligi nikad nije zaigrao, pa čak ni u nekom od europskih velikana. Izvan rodnog Brazila igrao je 13 godina i proveo ih u malim talijanskim (Juve Caserta, Pavia) i španjolskim klubovima ( Valladolid). Bio je istinski stroj za koševe.

Premda je Brazil bio prva od tri reprezentacije koja je obranila naslov svjetskog prvaka u košarci (kasnije su to još postigli SRJ i SAD), košarka u toj zemlji nikad nije bila prvi izbor klinca koji se želio baviti sportom. Nogomet je tamo religija, odbojka je nacionalni sport, a vozači Formule 1 su kraljevi. Košarka je bila nekako uvijek u drugom planu.

Tako je i Oscar Schmidt ganjajući nogometnu loptu po prašnjavim terenima rodnog Natala sanjao karijeru nogometne zvijezde, ali s 13 godina je odlučio promijeniti sport. Shvatio je da je previše izrastao za nogometaša i da s 205 centimetara nema što tražiti na nogometnim igralištima.

Previsok za nogomet

Odlučio se za košarku i došao je na trening kod Laurinda Miure, Japanca koji ga je oduševio nekonvencionalnim načinom treninga. Jednom rukom bi driblao i vodio loptu, a s drugom je skupljao kamenčiće s betonskog igrališta kako bi poboljšao kontrolu i usavršio koordinaciju.

Miurin način treninga bio je možda neobičan, ali Oscar se zarazio i zaljubio u igru pod obručima.

Video: He Scored 50 THOUSAND Points But Told The NBA NO... Why?

Imao je 16 godina kad je 1974. potpisao prvi profesionalni ugovor s Palmeirasom. Prvi je cilj bio ispunjen, na redu je bila reprezentacija. Iako je već tada bio fantastičan strijelac, nije uspio upasti u A selekciju za prvenstvo Južne Amerike 1976. Tada je doživio golemo razočaranje.

Oscara nikad nije zanimala slava i novac. Jedino mu je bila važna reprezentacija Brazila. Ona je bila svetinja.

Baš u to vrijeme Oscar je doživio stravičnu ozljedu, Imao je otvoreni prijelom noge i mnogi su smatrali da više nikad neće igrati košarku. Pesimistične prognoze nisu ga zanimale. Znao je da će se vratiti, ali bio je svjestan da mora dodatno potegnuti.

Iako je bio fanatični radnik, smatrao je da to nije dovoljno i da mora još više trenirati. U tome mu je pomogla tadašnja djevojka, a kasnije supruga Cristina. Njegova vječna muza i inspiracija, podrška koja ga je vratila košarci.

Schmidt je upravo Cristini posvetio najveći dio dirljivog govora kad je 2013. primljen u Kuću slavnih u američkom Springfieldu.

Odbio igrati u NBA ligi

Izabran je od strane New Jersey Netsa u šestom kolu NBA Draft 1984., imao je još nekoliko prilika igrati u NBA ligi, ali ih je sve odbio kako bi održao svoj "amaterski" status i nastavio igrati u brazilskoj reprezentaciji (do 1989., NBA igrači nisu smjeli igrati za reprezentaciju).

Schmidt je osvojio talijanski kup s Casertom 1988. Bio je najbolji strijelac talijanske košarkaške lige 7 puta (1984., 1985., 1986., 1987., 1989., 1990. i 1992.). Od 1993. do 1995. igrao je za španjolski Valladolid.

Vratio se u rodni Brazil 1995., igrati ponovno u Brazilskoj košarkaškoj ligi, a bio je najbolji strijelac lige 8 puta (1996., 1997., 1998., 1999., 2000., 2001., 2002., i 2003). Umirovljen je 26. svibnja 2003.

Za Brazilsku košarkašku reprezentaciju Schmidt je igrao na pet Olimpijskih igrara (drugi igrač kojem je to uspjelo nakon Teófila Cruza) a bio je najbolji strijelac na tri Olimpijade.

Na Svjetskom prvenstvu u Filipinima 1978. s brazilskom košarkaškom reprezentacijom osvojio je brončanu medalju.

Godine 1991. izabran je u FIBA 50 najvećih igrača svih vremena. 20. kolovoza 2010., Schmidt je primljen u FIBA-inu Dvoranu slavnih, u znak priznanja za njegove igre u međunarodnoj konkurenciji.

Video: Oscar Schmidt Hall of Fame Feature

Oscar se umirovio sa 49.737 postignutih poena i službeno je najbolji košgeter svih vremena. Za usporedbu, drugi na toj listi je Kareem Abdul-Jabbar s 44.149 ubačenih poena u karijeri.

Porušio sve rekorde

Schmidt je porušio sve moguće košgeterske rekorde. Najbolji je strijelac u povijesti svjetskih prvenstava (843 poena u 33 odigrane utakmice ili 25.5 poena po susretu) i najbolji strijelac u povijesti Olimpijskih igara (1093 poena u 38 olimpijskih utakmica, odnosno 28.8 po susretu).

Osim što je pet puta nastupio na Igrama, tri puta je bio najbolji strijelac turnira. Vrhunac je bio u Seulu 1988. kad je imao prosjek od nestvarna 42.3 poena po utakmici.

Tri je puta bio član najbolje petorke SP-a (1978., 1986. i 1990.), od 1984. do 1992. čak je sedam puta bio najbolji strijelac talijanske lige, a u dresu Valladolida bio je prvi strijelac španjolskog prvenstva.

Nevjerojatno odzvanja podatak da je Oscar bio u periodu od 1984. do 2003. čak 16 puta najbolji strijelac u tri košarkaške lige iz tri različite države na dva različita kontinenta.

Postoji niz legendi o Oscaru Schmidtu, a kad su u velikom finalu NBA lige 1991. igrali Magicovi Lakersi protiv Jordanovih Bullsa, u stanu Joea Bryanta, tadašnjeg košarkaša Reggiane, vodila se rasprava tko je bolji – Kralj Magic ili nadolazeći princ košarke Jordan.

Neki su tvrdili jedno, neki drugo. Vadili su se razni argumenti i povlačile brojne paralele, ali općeg zaključka nije bilo. U jednom trenutku netko iz društva upitao je 13-godišnjeg Kobeja što on misli. Odgovor je sve iznenadio.

''Najbolji je Oscar Schmidt. Tata, pa godinama te razbija svaki put kad igrate jedan protiv drugoga'', kazala je buduća NBA zvijezda i nikad prežaljeni heroj košarke.

 

OPŠIRNIJE

Kopirati
Drag cursor here to close