"Pistol Pete" Maravich

Postao je legendom NBA bez lijeve koronarne arterije u srcu

Maravicha su obožavatelji voljeli, a treneri mrzili zbog njegovog spektakularnog stila igre. Nadimak 'Pistol Pete' dobio je jer je "potezao" dodavanja iz kuka.
Sport / Košarka | 05. 01. 2023. u 12:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Getty Images / Peter 'Pistol Pete' Maravich (22. lipnja 1947., Aliquippa, Pennsylvania, SAD - 5. siječnja 1988., Pasadena, Kalifornija, SAD)

Legendarni košarkaš Peter Press Maravich, poznat i pod nadimkom Pistol Pete, umro je na današnji dan prije 35 godina, 5. siječnja 1988. u Pasadeni.

Rođen je u gradu Aliquippa, Pennsylvania, 22. lipnja 1947. godine od roditelja srpskog podrijetla.

Od 1970. do 1980. igrao je u NBA ligi za Atlanta Hawkse, New Orleans/Utah Jazz i Boston Celticse, četverostruki član All-NBA momčadi. Godine 1987. Maravich je primljen u Naismith Memorial Basketball Hall of Fame.

Maravicha su obožavatelji voljeli, a treneri mrzili zbog njegovog spektakularnog stila igre. Nadimak 'Pistol Pete' dobio je jer je "potezao" dodavanja iz kuka.

Tijekom svojih koledžskih dana pod očevim vodstvom za LSU Tigers, Maravich je postavio rekorde koji i danas vrijede. U tri godine prosječno je postizao više od 44 poena po utakmici i svake je godine bio najbolji u NCAA u toj kategoriji. Međutim, njegov tim nikada nije bio osobito uspješan.

NBA karijera

Atlanta Hawksi odabrali su Maravicha kao trećeg na draftu 1970. godine. Nakon prve sezone imenovan je u NBA All-Rookie Team. Godine 1974. premješten je u novoosnovani New Orleans Jazz, gdje je trebao predstavljati Jazzere kao figura i privlačiti publiku.

Maravich je bio ukorijenjen u Louisiani kroz svoje uspješne studentske dane na LSU. Bio je zvijezda momčadi, nekoliko je puta izabran u NBA All-Star tim i bio najbolji strijelac lige 1977. s 31,1 košem po utakmici.

Te godine, Maravich je postigao 68 poena za Jazz protiv New York Knicksa. Postignutih 68 poena bili su Maravichov najbolji rezultat u karijeri i rekord Jazz kluba koji i danas stoji.

Video: [HD] Pistol Pete Maravich - TOP 20 PLAYS Ⓒ 2016

Maravich je ostao spektakularan, ali klupski neuspješan igrač u NBA ligi. Nikada nije ušao u doigravanje s Jazzom. Umirovio se 1980., u dobi od 32 godine, nakon što je kratko igrao za Celticse s Larryjem Birdom. Maravicha su godinama mučili problemi s koljenom, što je utjecalo i na njegove nastupe koji su vremenom bivali sve slabiji.

Tijekom svoje karijere, Maravich je imao prosjek od 24,2 poena, 4,2 skoka i 5,4 asistencije u 658 NBA utakmica te je pet puta izabran za NBA All-Star utakmicu i četiri puta u All-NBA momčad. U sezoni 1976/77 također je bio prvi u ligi po broju koševa.

Priznanja i počasti

U svibnju 1987. "Pistol Pete" je primljen u Naismith Memorial Basketball Hall of Fame. Također je uvršten na popis 50 najboljih NBA igrača svih vremena. Godine 2021. Maravich je imenovan u NBA 75 tim za 75. godišnjicu NBA lige zbog svog iznimnog utjecaja na NBA ligu.

Maravichov dres broj 7 umirovili su i Utah Jazz i, zbog njegove povezanosti sa saveznom državom Louisianom, New Orleans Hornetsi (sada Pelicans). U Atlanta Hawksima, broj 44 koji je nosio dok je igrao tamo, više nije nikome dodijeljen. Maravichevo bivše sveučilište, LSU, povuklo je dres s brojem 23 u njegovu čast.

Dana 5. siječnja 1988. Maravich je umro od srčanog udara u dobi od 40 godina tijekom košarkaške utakmice u teretani u Pasadeni. Neposredno prije napadaja, jedan od njegovih prijatelja pitao ga je kako je. Maravich je odgovorio: "Osjećam se odlično."

Kasnije je otkriveno da mu nedostaje lijeva koronarna arterija u srcu. Ova iznimno rijetka mana obično dovodi do smrti u djetinjstvu. Vjeruje se da je Maravich uspio toliko poživjeti jer se stalno bavio sportom.

Video: The Night of Pistol Pete - Maravich drops 68 points on the Knicks [HD]
Kopirati
Drag cursor here to close