Sveti Nikola

Zabranili su mu ulazak u Cibonu, ali njegove brojke ostaju vječne

Prvi veliki trofej koji je osvojio s Lokomotivom bio je Kup Jugoslavije 1969. godine. Zagreb je bio domaćin finala, a Lokomotiva je slavila 78:77 protiv Olimpije iz Ljubljane. Bio je to prvi puta da je jedan hrvatski klub osvojio Kup Jugoslavije.
Sport / Košarka | 10. 01. 2023. u 11:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Novi list / Legendarni košarkaš Nikola Plećaš

Prije 75 godina, 10. siječnja 1948. u ličkom Bruvnu rođen je legendarni košarkaš Nikola Plećaš, prozvan Sveti Nikola. Svoje najbolje dane proveo u dresu zagrebačke Lokomotive (sadašnja Cibona).

Kao šestogodišnjak dolazi s cijelom obitelji u Zagreb nakon što njegov otac dobiva prekomandu u Zagreb. Prvi sport kojim se počeo baviti bio je nogomet koji je tada bio osnovna zabava za svu djecu. Bio je dobar i u rukometu, a neko vrijeme bavio se i gimnastikom u tadašnjem Partizanu.

Na sport koji ga je učinio slavnim, košarku, došao je zapravo slučajno. Njegovo društvo iz tadašnje škole otišlo je trenirati u Mladost pa tako i on s njima.

Pošto tada nije bilo televizijskih prijenosa košarkaških utakmica Plećaš nije imao svojih uzora. Kada je počeo igrati, upoznao je tadašnje velike igrače poput Ive Daneua, Miodraga Nikolića i drugih te je dobio svoje uzore i želju da dostigne njihove kvalitete, piše portal Crošarka.

Unatoč tome što je u košarku ušao pukom slučajnošću, bio je izuzetno dobar igrač te je sa 16 godina pozvan u juniorsku reprezentaciju koja je osvojila Omladinsko prvenstvo balkana, a 1967. godine potpisao je svoj prvi ugovor s Lokomotivom.

Već godinu dana poslije prepoznao ga je izbornik jugoslavenske reprezentacije i pozvan je na Olimpijske igre u Meksiku gdje je osvojio svoju prvu medalju, srebrnog sjaja.

Foto: Koš Magazin / Nikola Plećaš, jedan od najboljih europskih košarkaša svoga vremena

Prvi veliki trofej koji je osvojio s Lokomotivom bio je Kup Jugoslavije 1969. godine. Zagreb je bio domaćin finala, a Lokomotiva je slavila 78:77 protiv Olimpije iz Ljubljane. Bio je to prvi puta da je jedan hrvatski klub osvojio Kup Jugoslavije.

Dogodine je Plećaš otputovao s reprezentacijom u Ljubljanu gdje osvaja svjetsko zlato pobjedom nad reprezentacijom SAD-a.

Nikola Plećaš imao je karakterističan šut koji je bio vrlo precizan. Tada nije bilo trica, ali većina njegovih koševa bile bi trice da se računalo kao danas. Također je imao vrlo karakterističan ulaz u reket s lijeve strane kada bi se nakon dvokoraka u skoku odrazio skoro vertikalno i od table polagao.

Zabijao je, po tadašnjim pravilima, po 40 koševa po utakmici, a to bi sigurno prešlo i 50 da su se računale trice.

Već u prvoj sezoni održavanja Kupa Radivoja Koraća (Kup Koraća) Lokomotiva je prošla sve prepreke i došla do finala gdje ih je čekao Beograd. U dvije utakmice (kako se tada igralo) Lokomotiva je uspjela nadoknaditi -12 iz prve utakmice i dodati još jedan trofej u svoju kolekciju.

Video: Nikola Plecas DJH 2011

Plećaš je bio jedan od igrača koji je mogao sam odlučiti utakmicu. U 10 godina igranja za Lokomotivu (ukupno 204 utakmice) postigao je 5404 poena, iako se, ponovo napominjem, nije brojala trica.

U reprezentaciji je odigrao nešto više utakmica, točnije 215, i u njima postigao 1354 poena. To je nešto više od 26 poena po utakmici!

Posljednje nastupe za reprezentaciju zabilježio je 1974. i 1975. kada je osvojio svjetsko srebro, odnosno europsko zlato. Prije Olimpijskih igara u Montrealu dogodila se “afera čaj”. Naime, Plećaš je snimio volontersku reklamu za Franckov čaj koji je režirao Antun Vrdoljak, a scenarij napisao trener reprezentacije Mirko Novosel.

Plećaš tada nije znao da je izdan proglas u kojem se zabranjuje snimanje reklama poznatim sportašima te mu je, kao kazna, zabranjeno igranje u Montrealu. Njemu je bilo zabranjeno, ali Andri Knegi, koji je također bio unutra, nije jer je on odbio biti prikazan.

Lokomotiva je promijenila ime u Cibona, a Plećaš se nakon afere nikada nije oporavio. Napustio je Cibonu i pridružio se Kvarneru, ali više nije bio isti igrač.

Nakon završetka karijere, kako on priznaje, njegovi odnosi s Cibonom su se raspali i bio je uglavnom ignoriran od strane kluba za koji je dao sve.

Video: Nikola Plećaš u Ciboni

Plećaš je tako ostao najbolji strijelac i igrač Cibone uz Dražena Petrovića. Spomenuti dvojac drži rekord po broju poena u gostima igrajući za Cibonu (55).

Zabio je kao junior Mladosti svojoj budućoj momčadi Lokomotive 114 poena, a rekord u seniorskoj karijeri bila su mu 67 poena Partizanu u ligaškoj utakmici.

Također je dobio i nadimak Nikola "Prvi brk" Plećaš jer se tijekom karijere samo jednom obrijao, a to je bilo tijekom Svjetskog prvenstva u Ljubljani.

Reprezentativni uspjesi Nikole Plećaša su nedodirljivi za košarkaše današnje generacije — srebro 1968. na OI u Meksiku, zlato na SP 1970. u Ljubljani, srebro na SP 1974. u Portoriku te srebro na Europskim prvenstvima 1969. (Napulj) i 1971. (Essen) kao i zlata na europskim smotrama 1973. u Barceloni i 1975. u Beogradu. (Izvor: Crosarka.com)

Kopirati
Drag cursor here to close