Ohrabrenje učenicima

Veleposlanici na Koledžu u Mostaru: Vi ste lice i glas budućnosti zemlje, Balkana i Europe

''Vi ste lice i glas budućnosti ove zemlje, Balkana, Europe. Budućnosti mira i sutrašnjice, otvorenog svijeta različitih jezika, kultura, projekata, izvor dijaloga i međusobnog poštovanja'', poručila je učenicima francuska veleposlanica.
Sci-Tech / Znanost | 29. 03. 2022. u 19:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veleposlanici Švicarske i Francuske u BiH Daniel Hunn i Christine Toudic u utorak su nazočili Danima Frankofonije u Koledžu ujedinjenog svijeta (UWC) u Mostaru gdje su učenicima, uz ostalo, poručili da su glas budućnosti Europe.

Dobrodošlicu veleposlanicima poželjela je ravnateljica UWC-a u Mostara Sonia Rawat, kazavši kako učenici iz Mostara, koji govore francuskim jezikom ili ga uče, imaju iznimnu priliku razgovarati s veleposlanicima o aktualnim temama.

''Naši učenici dolaze iz 160 zemalja tako da su različitosti nešto što poštujemo. Educiramo učenike da uče i cijene svoje različitosti, istovremeno promičući jednakost, toleranciju i kritičko mišljenje. Ovdje nudimo i uvjerljiv razredni model integriranog kurikuluma, odnosno model za širu reformu obrazovanja u zemlji i regiji'', istaknula je ravnateljica.

''Vi ste lice i glas budućnosti ove zemlje, Balkana, Europe. Budućnosti mira i sutrašnjice, otvorenog svijeta različitih jezika, kultura, projekata, izvor dijaloga i međusobnog poštovanja'', poručila je učenicima francuska veleposlanica.

Dodala je kako su nam svima, u ovim teškim trenutcima političkog nasilja i povratka rata na europski kontinent, potrebni hitna stabilnost, mir, dijalog, ali i povjerenje među narodima i državama.

''Vi ste u godinama kada je sve moguće, kada je svijet širom otvoren za vaše snove i nade. Drago mi je što zajedničkom suradnjom i ovakvim načinom školovanja i međusobnog poštovanja već pomažete u izgradnji zajedničkog svijeta i to mirnog, stabilnog, slobodnog i solidarnog'', naglasila je veleposlanica Toudic.

Švicarski veleposlanik Hunn dotaknuo se multikulturizma u Švicarskoj navodeći kako je to zemlja koja se nalazi u središtu Europe, a u kojoj se susreću tri velika europska jezika, francuski, njemački i talijanski.

''Švicarska je zemlja brojnih jezika i kultura, kao i Bosna i Hercegovina. Imamo i četvrti jezik romanš, ali i jezike migranata. Recimo, četvrtina stanovništva Švicarske su migranti tako da često čujemo portugalski, turski, albanski, a ponekad i bosanski'', ističe veleposlanik.

Švicarska se Frankofoniji pridružila, kaže veleposlanik Hunn, kako bi promovirala multikulturalizam te zemlje, ali i mir, demokraciju i ljudska prava. Podsjetio je i na to da njihovi vojnici imaju baze i u Mostaru u cilju očuvanja mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini.

Učenici UWC-a Mostar su, nakon predavanja veleposlanika, upriličili glazbeni program na francuskom jeziku, dok su organizatori poželjeli nastavak uspješne suradnje i budućih projekata.

Kopirati
Drag cursor here to close