6. ožujak

U Mostaru obilježen europski dan logopedije

Logoped u radu s djecom s teškoćama najmanje ili skoro pa nikako ne sudjeluju u korekciji dislalija ili radom s djecom koja imaju poremećaj tečnosti govora.
Sci-Tech / Znanost | 07. 03. 2022. u 22:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europski dan logopedije koji se u svijetu obilježava 6. ožujka promoviran je u ponedjeljak i u Osnovnoj školi za djecu s posebnim potrebama u Mostaru. Ovim danom nastoji se ukazati na važnost podizanja svijesti o postojanju čitavog niza komunikacijskih, govornih i jezičnih poremećaja kod djece.

''Broj je u posljednjih nekoliko godina u porastu što je vidljivo i iz broja djece uključene u tretman u našoj Ustanovi. Ustanova „Dječji vrtići“ Mostar ima 454 upisane djece, a od toga je oko 190 djece uključeno u tretman logopeda. Razlog tolikog broja djece u tretmanu je sigurno i današnji ubrzani način života, sveprisutni ekrani, a sve manje poticajne okoline'', kazala je Ana Soldo, mag. logopedije Ustanova Dječji vrtići Mostar.

Važnost prevencije

S obzirom da Ustanova poznaje važnost prevencije, ranog otkrivanja i tretmana, ali isto tako i rada stručnog tima i njegovog osposobljavanja, ističe Soldo svoja vrata je otvorila i vježbenicima. Pri Ustanovi vježbenički staž trenutno odrađuje 5 logopeda. Zahvaljujući tome sva djeca, ali i roditelji, dobivaju potrebnu podršku.

Rad školskog logopeda u Osnovnoj školi za djecu s posebnim potrebama se znatno razlikuje od općenitog mišljenja što radi logoped. Logoped u radu s djecom s teškoćama najmanje ili skoro pa nikako ne sudjeluju u korekciji dislalija ili radom s djecom koja imaju poremećaj tečnosti govora.

''Moj logopedski rad ponajviše se zasniva na poticanju, razvoju i poboljšanju raznih oblika komunikacije (verbalnih/neverbalnih ) kroz razne načine (slikovna podrška, komunikatori te razna druga alternativna sredstva), poticanju oralno laringealnih funkcija (gutanje, žvakanje, itd) i srodnih teškoća te poticanje i razvoj predvještina čitanja i pisanja te i samog čitanja i pisanja. Rad se najčešće provodi individualno, zatim i grupno te se kroz razne oblike potiče unutar samog nastavnog procesa'', kazala je Marija Krišto,mag. logopedije uposlena u Osnovna škola za djecu s posebnim potrebama Mostar.

Osim neposrednog rada s učenicima logoped kao stručni suradnik ne funkcionira kao indvidua te često ima suradnju s ostalim djelatnicima unutar škole (ravnatelj, stručni tim, defektolozi, učitelji, itd) gdje je potrebna i nužna učestala komunikacija za što bolji odgojno – obrazovni rad.

Kako ističe Krišto, općepoznato je da suradnja naravno ne ide i bez roditelja te s njima surađuje ili individualne informacije ili preko roditeljskih sastanaka.

Osvijestiti populaciju

''Na današnji dan je jako bitno osvijestiti populaciju da rad logopeda s djecom s teškoćama u razvoju je nadasve šarolik spektar rada za koje treba imati puno volje, strpljenja, cjeloživotnog obrazovanja i nadasve puno ljubav'', istaknula je.

Mr.sc. Maja Mustapić, ravnateljica Osnovne škole za djecu s posebnim potrebama Mostar istaknula je kako logoped, kao stručnjak za prevenciju, procjenu, rehabilitaciju i evaluaciju govorno-jezičnih i komunikacijskih teškoća od rane pa sve do starije životne dobi čovjeka, svoje usluge može pružati u zdravstvenom, odgojno-obrazovnom te socijalnom sustavu.

''Premda je značaj logopeda u široj društvenoj zajednici prepoznat i kao stručni suradnik u školama je uvršten u zakonske okvire naše županije još davne 2005. godine, nažalost, našim osnovnim školama postoje samo dva uposlena logopeda i to u školama koje školuju djecu s većim teškoćama u razvoju. Na današnji Europski dan logopedije, svaki logoped promovira svoj stručni i znanstveni doprinos u svom radnom okruženju obraćajući se široj društvenoj zajednici. Mi, kolege logopedi iz osnovnoga obrazovanja koristimo ovo priliku za osvještavanje značaja, uloge i potrebe logopeda u svim osnovnim školama kako bi se učenicima s jezičnim, glasovnim, govornim i/ili komunikacijskim poteškoćama omogućila odgovarajuća pomoć u prirodnom dječjem okruženju, tj. školi koju pohađa'', kazala je Mustapić .

Logoped u školi, osim u svom izravnom radu s učenikom, pomaže i njegovom učitelju u provedbi nastavnoga programa kako bi se koristile metode i sredstva u radu sukladne dječjim sposobnostima.

''Nadamo se da ćemo već sljedeću godinu naš dan obilježiti kroz aktivnosti Udruge logopeda koja je u osnutku te znatno većim brojem logopeda angažiranim u osnovnim školama. Svim logopedima u našem gradu, županiji, čitavoj Hercegovini a i šire čestitam Europski dan logopedije'', istaknula je Mustapić.

Kopirati
Drag cursor here to close