Mali miks

Stvoren čovjek-kokoš?!

To bi moglo dovesti do brojnih novih tretmana za poremećaje u ranom razvoju…
Sci-Tech / Znanost | 01. 06. 2018. u 13:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki stručnjaci stvorili su pola ljudski-pola kokošji embrij u eksperimentu koji dio znanstvenici javnosti smatra skandaloznim.

Znanstvenici iz New Yorka se nadaju da će presađivanjem ljudskih matičnih stanica u novoformirane kokošje embrije saznati više o tome kako se stanice transformiraju u fetuse.

To bi moglo dovesti do brojnih novih tretmana za poremećaje u ranom razvoju, prenijela je Srna.

Istraživanje provodi tim znanstvenika na čelu s Alijem Brivanloujem sa Sveučilišta Rockefeller. Otkrili su kako se embrijske matične stanice mogu diferencirati u bilo koje druge, od onih koje čine kosti i mozak, do onih iz pluća i jetre.

Poznato je i da posebna grupa stanica, koje se nalaze kod embrija vodozemaca i riba, igra ključnu ulogu u oblikovanju njihovih ranih razvojnih struktura.

Te grupe, nazvane "organizatori", šalju molekularne signale koji upravljaju stanicama kako bi rasle i razvijale se na specifičan način.

Kada se "organizator" presadi iz jednog embrija u drugi, on tada podstakne novog "domaćina" da stvori sekundarnu kičmu i sekundarni središnji živčani sustav, zajedno s mozgom i kičmenom moždinom.

Nakon što se presadi "ljudski organizator" u kokošji embrion, "jezik" koji on koristi kako bi uputio ptičje stanice da formiraju mozak i živčani sustav potpuno je isti onome koji koriste vodozemci i ribe, navode istraživači. 

Ali, nisu svi oduševljeni ovim znanstvenim istraživanjima. Mnoge njihove kolege iz svijeta znanosti i društvene mreže tvrde da je sve to - bolesno, te da nema prihvatljivog objašnjenja u situaciji kada super-računala vrše istraživanja na molekularnoj razini, navode znanstveni časopisi.

Kopirati
Drag cursor here to close