Je l' vas strah?

Tiskani organi, umjetno meso i čipovanje - dostignuća u sljedećem desetljeću?

U ovom desetljeću u opticaju će biti i umjetno meso.
Sci-Tech / Znanost | 06. 01. 2020. u 17:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Organi proizvedeni biotiskanjem bit će među najvažnijim tehnološkim dostignućima u sljedećem desetljeću, kao i vještačko meso i čipovanje ljudi, tvrde znanstveni portali, prenosi N1.

Znanost radi na planovima inovativne medicine u oblasti biotiskanja, odnosno pravljenju ljudskog organa ni od čega.

To uključuje stvaranje biološkog materijala, odnosno funkcionalnog tkiva sa dobrim šansama da ga ljudsko tijelo ne odbaci, a sve to pomoću metoda koje su dosta slične 3D tiskanju predmeta od plastike - sloj po sloj.

Znanstvenici u taj proces polažu velike nade, jer transplantirani organi različitih donatora imaju ozbiljan postotak odbijanja, a donatora nema toliko koliko je stvarno potrebno.

U ovom desetljeću u opticaju će biti i umjetno meso.

Ljudi će kupovati i jesti burger od mesa iz laboratorija. Prvi hamburger od mesa uzgojenog u laboratoriji koštao je 300.000 dolara, a financirao ga je "Google".

Očekuje se da će ta tehnologija od sljedeće godine uzimati sve više maha, pa će tako i laboratorijski dobijenom mesu padati cijena.

Te su tehnologije vrlo slične onim u regenerativnoj medicini, dakle onima koje se koriste u eksperimentima dobivanja umjetnih organa.

Ovo desetljeće promovit će Internet of Things 5G - totalnu povezanost do razine da se čipovi ljudima ugrađuju pod kožu ili čak u mozak i tako priključuju na jednu informativnu mrežu.

Ta mreža je upravo u fazi uvođenja, a zove se 5G. S brzinom do 100 gigabita u sekundi 5G je oko stotinu puta brža od 4G.

Ta nova tehnologija donijet će promjene ne samo u industriji, već i u drugim masovnim djelatnostima, poput televizije koja bi mogla biti dostupna uvijek.

Kopirati
Drag cursor here to close