Sakrio ih pijesak

Pronađeni fosilizirani otisci neandertalaca

Ovi fosilizirani otisci su jedan od rijetkih arheoloških tragova koji otkriva informacije o društvenim grupama neandertalaca.
Sci-Tech / Znanost | 12. 09. 2019. u 10:34 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na stotine otisaka stopala neandertalaca starih oko osamdeset tisuća godina, pronađeno je na obali Normandije. Vjeruje se da su otisci stvoreni u dinama, a očuvao ih je pijesak kojeg je preko njih nanio vjetar, prenosi MSN.

Većina otisaka pripada djeci i adolescentnima, a za jednu se skupinu otisaka smatra da pripada skupini od deset do četrnaest individualaca. Analizom je otkriveno da jedan otisak pripada i djetetu od dvije godine.

Ovi fosilizirani otisci su jedan od rijetkih arheoloških tragova koji otkriva informacije o društvenim grupama neandertalaca.

Paleoantropolog Jérémy Duveau s državnog prirodoslovnog muzeja u Parizu i njegovi kolege su analizirali 257 fosiliziranih otisaka s ovog arheološkog nalazišta u La Rozelu.

Uz otiske, istraživači su pronašli osam otisaka ruke i šest otisaka koje su ostavile životinje. Autori su primijetili i da su oblik te veličina otisaka himinima u skladu s onima koje bi iza sebe ostavili neandertalci, a i vremenski odgovaraju razdoblju kada su neandertalci živjeli na zapadu Europe, prenose mediji.

Tim je pronašao i kameno oruđe koje je dizajnom slično ostalom alatu koje je pronađeno na različitim nalazištima neandertalaca diljem Europe.

Kopirati
Drag cursor here to close