ZZO

Po procijepljenosti djece HBŽ među vodećima u FBiH

Postotak prvog cijepljenja, odnosno prve doze u rodilištu je oko 95 posto, dok se kasnije taj postotak kreće od 85 do 90 posto.
Sci-Tech / Znanost | 22. 02. 2018. u 11:35 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Hercegbosanske županije (HBŽ) Diana Mamić u razgovoru za Fenu kazala je kako je po postotku procijepljenosti djece HBŽ među vodećim županijama u Federaciji BiH.

''Postotak prvog cijepljenja, odnosno prve doze u rodilištu je oko 95 posto, dok se kasnije taj postotak kreće od 85 do 90 posto'', kazala je Mamić, dodavši da postotak procijepljenosti nakon izlaska iz porodilišta opada zbog migracije i preseljenja, tako da Zavod nema podatke o daljnjem cijepljenju te djece.

Podsjetila je kako se cijepljenjem u dječji organizam unose antigeni sa svrhom stvaranja protutijela koja će pružiti imunološki odgovor organizma, čime se osim individualne zaštite postiže i kolektivna imunost.

Prema programu cijepljenja, djeca u zdravstvenim ustanovama HBŽ-a cijepe se protiv raznih zaraznih bolesti poput tuberkuloze, ospica, zaušnjaka, hepatitisa b, difterije, tetanusa, hripavca, dječje paralize.

''Znanstveno nije dokazano da cjepiva mogu prouzrokovati neželjene nuspojave u razvoju djeteta, ipak u posljednje tri godine bilo je pet slučajeva na prostoru Hercegbosanske županije kada roditelji nisu željeli da im se dijete cijepi u rodilištu'', kazala je Mamić.

Po njezinim riječima, roditelji su temeljem postojećeg zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, obvezni cijepiti djecu prema programu cijepljenja odobrenom od resornog ministarstva.

''Ukoliko roditelji odbiju cijepiti dijete liječnik koji je zadužen za provedbu cijepljenja, o tome obavještava Zavod za javno zdravstvo HBŽ-a, čiji djelatnik zatim izlazi na teren, te u razgovoru s roditeljima ukazuje im na prednosti cijepljenja'', kazala je Mamić.

Ako i nakon toga roditelji odbijaju cijepljenje, slijedi prijava sanitarnoj inspekciji koja podnosi prekršajni nalog.

''Uvijek je bilo i bit će pojedinaca koji se ne žele cijepiti, ali dok god je procijepljenost visoka kolektivni imunitet štiti društvo od infekcije epidemijskih razmjera'', pojasnila je ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo.

Osvrnula se i na epidemiju ospica u Srbiji sa smrtnom ishodima, istaknuvši da oko 93 posto oboljelih nije cijepljeno protiv ospica, nepotpuno je cijepljena ili imaju tzv. nepoznat status.

''Na prostoru naše županije djeca se cijepe protiv ospica dva puta u svojoj ranoj mladosti, pa zbog visoke procijepljenosti ne očekujem slične probleme kod nas'', zaključila je Mamić.

Kopirati
Drag cursor here to close