Male boginje

747 slučajeva ospica u Srbiji

Od ukupnog broja oboljelih, 34 posto je bilo hospitalizirano ili је hospitalizacija u tijeku. Od težih komplikacija malih boginja registrirana je upala pluća kod 91 oboljele osobe.
Vijesti / Flash | 04. 01. 2018. u 13:14 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na teritoriju Srbije od listopada protekle godine registrirano je  747 slučajeva malih boginja s dva smrtna ishoda.

 Najmlađa oboljela osoba uzrasta je dva mjeseca, a najstarija 60 godina. Najveći broj oboljelih je u uzrasnim grupama mlađim od pet i starijim od 30 godina, objavljeno je na internetskim stranicama Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović - Batut".

 Većina oboljelih osoba (91 posto) je nevakcinirana, nepotpuno vakcinirana ili nepoznatog vakcinijskog statusa.

 Od ukupnog broja oboljelih, 34 posto je bilo hospitalizirano ili је hospitalizacija u tijeku. Od težih komplikacija malih boginja registrirana je upala pluća kod 91 oboljele osobe.

 Na Klinici za infektivne i tropske bolesti 27. prosinca umro je tridesetogodišnji mladić iz Beograda koji nije vakciniran i to je prvi smrtni slučaj zbog komplikacija malih boginja nakon 20 godina u Srbiji.

 Drugi smrtni slučaj prijavio je Klinički centar u Nišu, a riječ je o dvogodišnjem dječaku iz Aleksinca koji nije bio vakciniran.

 U skladu s predloženim mjerama Instituta za javno zdravlje Srbije, u toj zemlji intenzivno se provodi vakcinacija svih nevakciniranih i nepotpuno vakciniranih osoba uzrasta od jedne do 14 godina.

Kopirati
Drag cursor here to close