12. Dani BHAAAS

Mostar postaje regionalni centar znanosti

Stručni simpoziji, okrugli stolovi, paneli, radionice i specijalni programi održavat će se u Gimnaziji Mostar i Centru za kulturu u Mostaru.
Sci-Tech / Znanost | 24. 06. 2021. u 10:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Počela je najveća znanstvena konferencija u BiH i regiji ''12. Dani BHAAAS koja će se održavati od 24. do 27. lipnja u Mostaru. Kroz 26 simpozija iz medicinskih, tehničkih, prirodnih i humanističkih znanosti, svoje radove će predstaviti preko 300 eminentnih znanstvenika, doktora i profesora iz 20 zemalja.

Stručni simpoziji, okrugli stolovi, paneli, radionice i specijalni programi održavat će se u Gimnaziji Mostar i Centru za kulturu u Mostaru. Svečano otvaranje će se održati u petak, 25. lipnja u 19.30 sati, u Narodnom pozorištu, na kojem će prisustvovati mnoge ugledne zvanice među kojima i američki veleposlanik u BiH Eric Nelson.

Ove godine posebna pažnja je posvećena studentima za koje će biti organizirani specijalizirani simpozij i radionice. Tako će studenti postdiplomskih istraživanja iz biologije i kemije, s pet univerziteta u Bosni i Hercegovini, imati priliku prezentirati svoje postdiplomske radove, a najbolje tri prezentacije će biti nagrađene. BHAAAS je uz podršku svojih partnera osigurao prijevoz i smještaj svim studentima koji će na radionicama moći naučiti nešto više o temama poput  ''Naučnici kao poduzetnici'' i  ''Etika u tehnologiji i medicini u vrijeme COVID-a''.

Medicinski simpoziji i ove godine su privukli veliki broj domaćih i stranih stručnjaka iz ove oblasti. Tako će se održati 12 simpozija iz medicinskih nauka gdje će biti prezentirana najnovija istraživanja i stručni radovi vezano za COVID-19, genetiku, kirurgiju, urgentnu medicinu, ginekologiju, intenzivnu njegu, onkologiju, neurokirurgiju, ortopediju… Bit će objavljeno oko sto medicinskih apstrakta koji će biti objavljeni u “Acta Medica Saliniana”. Realizirat će se i prvi Internacionalni oftalmološki simpozijum sa sudjelovanjem od oko sto oftalmologa iz BiH, regije i svijeta.

Dana 26. i 27. liapnja, održat će se multidisciplinarni simpoziji pod nazivom "COVID-19 Research Across Disciplines". U toku ovog dvodnevnog simpozija prezentirat će se 17 originalnih istraživačkih projekata vezanih za COVID-19 i obuhvaćajući razne discipline, kao što su genetika, medicina, tehnologija, javno zdravstvo, obrazovanje, mediji i druge.

Pažnju stručne javnosti privukli su simpoziji iz tehničkih i prirodnih znansoti, a ovoga puta bit će prezentirano 63 rada u 10 sesija s najnovijim istraživanjima i dostignućima u različitim oblastima tehničkih znanosti, kao i održivom urbanom razvoju. Ovom prilikom biće prezentirano 90 originalnih naučnih radova koje će objaviti ugledni njemački časopis “Springer”.

Veliki broj simpozija ima i plenarna predavanja eminentnih svjetskih stručnjaka iz oblasti društvenih nauka, pametni gradovi, studentski simpozij…

Kopirati
Drag cursor here to close