Inteligencija

Istraživanje: Svinje mogu naučiti koristiti joystick

Svinje su sudjelovale u eksperimentu između tri i četiri mjeseca.
Sci-Tech / Znanost | 12. 02. 2021. u 12:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Inteligencija svinja odavno je poznata, a američki znanstvenici sad su otkrili da su dovoljno pametne da nauče koristiti računalne igračke palice.

Znanstvenici Sveučilišta Purdue u Indiani objavili su da su uspjeli naučiti četiri svinje da uz pomoć "joystickom upravljane video igre" dođu do nagrade, prenosi CNN.

Uspješnost svinja u obavljanju te zadaće znanstvenici su opisali kao "upečatljivu i pokazateljem njihove bihevioralne i kognitivne fleksibilnosti".

Životinje - par dvogodišnjih panepinto mikro svinja i dvije tromjesečne jorkširske svinje trenirane su u upravljanju igračkom palicom kako bi kontrolirale kursor na računalnom ekranu, objavili su znanstvenici u studiji objavljenoj u četvrtak, prenosi Hina. 

Tim kursorom moglo se na ekranu doći do tri cilja različite težine zadaće. Kad bi se cilj pogodio - automatski bi se oslobodila hrana.

Uoči eksperimenta znanstvenici sa sveučilišnog centra za dobrobit životinja obučavali su svinje uz pomoć glasovnih uputa, lažnih igraćih palica i ručno davanih nagrada.

Životinje su bile suočene s ekranom računala s debelim plavim digitalnim crtama raštrkanima po ekranu.

Morale su odabrati jedan od tih plavih 'zidova' s kursorom kako bi dobile nagradu. Sa sve većom točnošću svinja broj zidova smanjio bi se na dva i potom na jedan što je činilo zadatak sve težim.

Panepinto svinje, Ebony i Ivory, bile su bolje s uspjehom od 84 posto suočene s tri zida.

Između njih pojavila je razlika u uspješnosti sa smanjivanjem broja ciljeva i Ivory je u pogotku sa samo jednim zidom bila uspješna u 76 posto slučajeva, a Ebony u 34 posto.

Jorkširske svinje Hamlet i Omelet bile su uspješne u postotku većem od slučajnosti suočene s dva zida ili jednim, ali ne i kad su bile suočene s tri zida.

Svinje su sudjelovale u eksperimentu između tri i četiri mjeseca.

Autorice rada Candace C. Croney i Sarah T. Boysen kažu da eksperiment sugerira da te životinje razumiju zadaću.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Frontiers in Psychology.

Kopirati
Drag cursor here to close