Istraživanje

Građani Srbije ne vjeruje u službene podatke o epidemiji

Da su mjere prevencije za kontrolu širenja zaraze preblage ocijenilo je 44 posto građana Srbije, dok pogoršanje u narednom razdoblju predviđa 74 posto ispitanika, što je istodobno i najpesimističnije stajalište od početka epidemije.
Sci-Tech / Znanost | 06. 07. 2020. u 14:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Većina građana Srbije nema povjerenje u službene informacije institucija o epidemiji koronavirusa, a tijekom završnice predizborne kampanje više od 50 posto ocijenilo je razinu informiranja o koronakrizi nezadovoljavajućom, pokazuju istraživanja agencije Valicon.

Razinu informiranosti o epidemiji koronavirusa 54 posto građana ocjenjuje kao "nezadovoljavajuću", dok je 65 posto istaknulo nepovjerenje u službene informacije nadležnih institucija, navodi se u sažecima istraživanja proslijeđenog medijima.

Zabrinutost zbog širenje virusa izražava 79 posto ispitanih građana, što je devet posto više u odnosu na razdoblje prije mjesec dana.

Da su mjere prevencije za kontrolu širenja zaraze preblage ocijenilo je 44 posto građana Srbije, dok pogoršanje u narednom razdoblju predviđa 74 posto ispitanika, što je istodobno i najpesimističnije stajalište od početka epidemije.

Strah od dužine trajanja koronakrize navodi svaki drugi ispitanik, a najviši je postotak onih koji strahuju za svoje najbliže - 70 posto.

Regionalna agencija za istraživanje tržišta Valicon navodi da je istraživanje napravljeno na "nacionalno reprezentativnom uzorku" po dobi, spolu i obrazovanju, prenosi Hina.

Oprečne informacije, nepovjerenje u službene podatke i njihova neujednačenost, te visok postotak nezadovoljstva građana u vezi s informiranjem medija čine skupinu razloga koji se mogu tumačiti kao uzrok visokog stupnja zabrinutosti za širenje korona virusa, navodi se u istraživanju.

Agencija Valicon osim Srbije prati reagiranja stanovništva u BiH, Sloveniji i Hrvatskoj, a rezultati pokazuju da je prosjek zabrinutosti zbog širenje virusa kod građana Srbije u dosadašnjim mjerenjima najviši u usporedbi s regijom i od početka epidemije varira između 70 posto danas i 90 posto s kraja ožujka, nakon neujednačenih reagiranja na epidemiju, kao i naglu promjenu svakodnevice i smanjenu sigurnost.

Za mjere koje se poduzimaju u svrhu suzbijanja pandemije, 44 posto ispitanika smatra da su previše blage. Da su mere sukladne i primjerene situaciji uvjereno je 42 posto ispitanika, dok ih 14 posto doživljava kao previše stroge.

Praćenje posljednjih informacija u medijima, u kojima se u sumnju dovodi istinitost i vjerodostojnost službenih podataka o broju zaraženih i preminulih od covida-19, prouzročilo je smanjeno povjerenje u službene informacije, naputke i preporuke koje objavljuju resorne institucije.

U Srbiji je, do nedjelje u 15 sati, potvrđeno 302 novozaraženih i petero umrlih od covida-19, na bolničkom liječenju su 2553 pacijenta, od koji 81 na respiratoru.

Od početka epidemije 6. ožujka u Srbiji je, prema službenim podacima, testirano ukupno 439.445 osoba i registrirano 16.131 inficiranih i 311 umrlih, a postotak smrtnosti je 1,93 posto. Nove podatke objavit će ministarstvo zdravstva danas poslije 15 sati, navodi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close