Novi uređaj?

Zuckerberg ulaže u Metaverse: ''Za 4 godine stiže nešto revolucionarno''

U javnost su procurili Metini planovi na tržištu proširene i virtualne stvarnosti za sljedeće 4 godine.
Sci-Tech / Tehnologija | 03. 03. 2023. u 09:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Budućnost svoje kompanije Mark Zuckerberg vidi u metaversu, a da bi milijuni korisnika pristupili tom virtualnom svijetu u kojem će moći živjeti, raditi, zabavljati se i slično, potreban im je odgovarajući hardver. Taj hardver su naočale za virtualnu i proširenu stvarnost.

Na tržištu već postoje takvi uređaji, uključujući i Metine, no za njima ne postoji neka navala. Razloga je više - od cijene pa do nedovoljno atraktivnog sadržaja koji bi privukao mase. Zuckerbergova kompanija punom parom radi na oba fronta (pri čemu su do sada potrošili jako puno novaca) - hardverskom, odnosno novim modelima naočala za AR/VR te softverskom, odnosno svom virtualnom svijetu koji se, barem do sada, pokazao prilično lošim, javlja Zimo.

A kakvi su konkretni hardverski planovi kompanije saznali smo ovaj tjedan zahvaljujući tehnološkim novinarima koji su se dokopali Zuckerbergova plana razvoja naočala za VR i AR za sljedeće 4 godine. Kao ključnu točku, odnosno ono što Zuckerberg smatra Metinim “iPhone trenutkom”, odnosno uređajem koji će promijeniti cijelo tržište na sličan način na koji je Appleov telefon promijenio smartphone tržište, naglašeno je lansiranje naočala s podrškom za proširenu stvarnost 2027. godine.

Iako će kompanija i prije 2027. godine predstavljati AR naočale, taj bi model trebao imati opcije poput prikaza avatara, odnosno holograma unutar naočala za koje će se činiti kao da se nalaze u stvarnom svijetu, što bi trebalo donijeti revoluciju na tržište. Očekuje se kako će ove naočale biti prilično skupe.

No prije toga, Meta priprema druge novitete. Za ovu jesen u planu su nove pametne naočale Ray-Ban Stories, zatim novi model VR uređaja Quest koji bi trebao biti duplo tanji i dvostruko jači u odnosu na aktualni model i također ga možemo očekivati ove godine.

Za 2024. u planu je novi model VR uređaja nazvan Ventura koji bi trebao imati “najatraktivniju cijenu na tržištu uređaja virtualne stvarnosti”, a godinu dana poslije možemo očekivati još jedne Ray-Ban naočale. Taj bi model trebao imati poseban viewfinder, odnosno vizir unutar naočala na kojem bi se prikazivale poruke i obavijesti, prijevod sa stranih jezika u stvarnom vremenu itd. Naočalama bi se upravljalo pokretima ruku, dok bi se poruke mogle pisati na virtualnoj tipkovnici. Također, Meta razvija i pametan sat koji bi se koristi zajedno s tim naočalama.

Metini planovi su prilično ambiciozni i zahtijevaju velika ulaganja, no slične planove imaju i druge velike kompanije poput Applea koji se također uskoro priprema predstaviti svoj prvi AR/VR uređaj.

Kopirati
Drag cursor here to close