NetWire Remote Access Trojan

'Pao' hrvatski haker: Istraživao ga FBI, na računu mu našli gotovo milijun eura

Punih deset godina zarađivao je na prodaji zlonamjernog programa, a zaradio je stotine tisuća dolara i eura
Sci-Tech / Tehnologija | 11. 03. 2023. u 08:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Da dugotrajne istrage, pogotovo kada su međunarodne, nisu neuobičajene svjedoči primjer Maria Ž. koji je neki dan uhićen na području Zaprešića, zbog sumnje da je sudjelovao u ozbiljnom kibernetičkom kriminalu.

Djela za koja ga se sumnjiči datiraju još od 2012., dok je međunarodna istraga, u kojoj je uz MUP sudjelovao i američki FBI pokrenuta je još 2020.

"Šokiran sam!", bilo je sve što je Mario Ž. rekao nakon privođenja.

Večernji list neslužbo doznaje da obranu nije iznosio, odnosno da se branio šutnjom.

Nakon što je ispitan na tužiteljstvu, doveden je pred sutkinju istrage Županijskog suda u Velikoj Gorici, koja mu je odredila jednomjesečni istražni zatvor.

Istražni zatvor mu je određen zbog opasnosti od ponavljanja djela i mogućeg utjecaja na svjedoke.

Pretrage njegovog stana u Zaprešiću kojeg je koristio još traju, jer su istražitelji našli svakakvog informatičkog materija, hardvera, opreme za oporavak kripto novčanika... Osim toga pretraženi su mu i bankovni računi i na njima je nađeno 657.000 američkih dolara i 268.000 eura. Taj novac je, kako se sumnja, Mario Ž. "zaradio" tijekom svog posla. Koji se sastojao u prodaji malicioznog programa i to po cijenama od 10 do 1200 dolara.

Sumnja se da je to radio od svibnja 2012. pa do uhićenja, a laički rečeno, pomoću malicioznog programa kojeg je kako se sumnja ubacivao u smartphone i računala, mogao je krasti podatke kakve je htio te ih dalje preprodavati.

Susjedi k'o susjedi - tvrde da je riječ o pametnom mladiću, no iznenađeni su njegovim uhićenjem.

Kopirati
Drag cursor here to close