Okončanje projekta je važno

Vlada RS traži da se maksimalno ubrza proces digitalizacije

Okončanje projekta digitalizacije signala je od posebnog značaja za javne radio-televizijske servise u BiH
Sci-Tech / Tehnologija | 22. 10. 2018. u 16:48 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Getty

Vlada Republike Srpske (RS) inzistira od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine da se proces digitalizacije maksimalno ubrza i provodi u skladu sa usvojenom strategijom i projektima.

Taj zahtjev je upućen s obzirom da je proces prelaska s analognog na digitalno emitiranje u Bosni i Hercegovini, kako je navedeno, u znatnom kašnjenju i zastoju u odnosu na zemlje u okruženju.

''Okončanje projekta digitalizacije signala je od posebnog značaja za javne radio-televizijske servise u BiH, a uvođenjem digitalne televizije stvaraju se uslovi za oslobađanje dijela frekventnog spektra koji je namijenjen za uvođenje četvrte generacije mobilne telefonije'', priopćeno je nakon radno-konzultativne sjednice entitetske vlade, na kojoj je prihvaćena Informacija o prelasku s analogne na digitalnu zemaljsku radio-difuziju u frekvencijskim opsezima 174-230 MHz i 470-862 MHz.

Podršku Vlade dobila je i Informacija o projektu „Remont i modernizacija željezničke dionice Šamac-Doboj-Rječica (međuentitetska granica RS /FBiH)“ na Koridoru 5-C kroz RS.

Zaduženo je Ministarstvo prometa i veza i Željeznice RS da pokrenu aktivnosti na realizaciji tog projekta.

U Vladi su razmatrali i Informaciju o provođenju kampanje „Jačanje medijske pismenosti kod djece u RS“.

''Cilj kampanje je jačanje svijesti kod djece školskog uzrasta o razumijevanju uloge medija i boljem shvaćanju medijskih poruka (informacija, reklama i drugih sadržaja) i zaštite djece od negativnih sadržaja (nasilja, vrijeđanja, diskriminacije)'', navodi se u priopćenju iz entitetske vlade i dodaje da su ciljne grupe kampanje učenici viših razreda osnovnih škola, nastavnici i roditelji.

Kampanja se provodi u dvije faze. Prva faza, koja je u toku, podrazumijeva istraživanje o stupnju poznavanja osnova medijske pismenosti kod učenika, nastavnika i roditelja, uključivanje učenika kroz nastavne procese i održavanje prezentacija i radionica, dok je u drugoj fazi predviđena izrada priručnika za učenike i nastavnike i distribucija svim školama u RS, organiziranje okruglog stola, usvajanje, kako se precizira, Politike medijske pismenosti u RS i usvajanje zakonske regulative.

Prihvaćena je i informacija o Projektu integriranog razvoja koridora rijeka Save i Drine, čija implementacija se očekuje u periodu 2020-2025. godine, a u međuvremenu je potrebno da se izradi tehnička dokumentacija i usuglase svi detalji za početak realizacije.

Entitetska vlada je usvojila i izvještaj o provedenom nadzoru nad namjenskim trošenjem sredstava prikupljenih po osnovu boravišne takse u 2017. godini.

Po podacima Ministarstva financija, na osnovu pregleda naplaćenih i raspoređenih javnih prihoda po osnovu boravišne takse, evidentirano je da je lani u RS-u naplaćeno 1.175.509,07 KM, što je u odnosu na 2016. (1.049.037,50 KM) više za 126.471,57 KM, odnosno zabilježeno je povećanje prihoda od 12 posto.

Kopirati
Drag cursor here to close