Željka Cvijanović

Republika Srpska dobiva ministarstvo za tehnologije, digitalizaciju i inovacije?

Cvijanović je pozdravila najavljenu digitalnu agendu Europske unije koja će uključiti zemlje zapadnog Balkana
Gospodarstvo / Industrija | 31. 05. 2018. u 12:00 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović sudjeluje u radu Foruma za suradnju na Balkanu i Crnom moru koji se danas i sutra održava u Ateni. 

Na marginama ovog skupa, Cvijanović je razgovarala s europskom komesarkom za digitalnu ekonomiju i društvo Marijom Gabriel. 

Cvijanović je pozdravila najavljenu digitalnu agendu Europske unije koja će uključiti zemlje zapadnog Balkana, kao veliku šansu koja će doprinijeti ukupnoj modernizaciji ekonomije i društva u cjelini, priopćeno je iz entitetske vlade. 

Također, entitetske premijerka je informirala komesarku Gabriel da taj bh. entitet namjerava da uspostavi novo ministarstvo koje će se baviti novim tehnologijama, digitalizacijom i inovacijama i služiti kao podrška poslovnoj inicijativi i usvajanju novih praksi u oblasti obrazovanja, javne uprave i gospodarstva. 

Komesarka Gabriel je najavila konkretne aktivnosti na planu digitalizacije kroz projekte koje će razviti digitalne vještine i znanja u okviru obrazavnog sistema, doprinijeti otvaranju novih poslovnih aktivnosti i radnih mjesta, unaprijediti razmjenu podataka između zemalja, te će poslužiti unapređenju nivoa sigurnosti. 

Složile su se da će upravo digitalna agenda služiti na konkretan način na uvezivanju Europske unije sa zemljama zapadnog Balkana i predstavljati novu razvojnu šansu za zemlje koje se nalaze na putu ka EU. 

Cvijanović će se obratiti sudionicima foruma u petak, 1. lipnja u okviru panela posvećenog visokom obrazovanju i inovacijama pod nazivom "Digitalna transformacija i inovacije, uloga tehnologije u pokretanju budućih promjena“. 

Na Forumu za suradnju na Balkanu i Crnom moru, nazoče i predstavnici vlada, institucija, razvojnih agencija, ekonomskih organizacija, kompanija iz Grčke, Bugarske, Holandije, Kipra, Turske, Velike Britanije, Srbije, Kine, Slovenije što je ujedno prilika da sugovornici razmijene mišljenja i informacije o ekonomskoj suradnji u regiji, poslovnim odnosima i održivom rastu u južnoj i centralnoj istočnoj Europi i šire. 

Forum za suradnju na Balkanu i Crnom moru ima za cilj identificiranje, jačanje i promoviranje ekonomskih odnosa, poslovnih prilika, prekogranične suradnje i održivog razvoja.

Kopirati
Drag cursor here to close