Povukla se Coca-Colaa

Velike tvrtke obustavile oglase: Zuckerberg ostao bez 7 milijardi dolara

Nakon što su oglašivači povukli svoje kampanje, a Facebook izgubio na vrijednosti, Zuckerberg je krenuo u ublažavanje štete. No, hoće li to biti dovoljno?
Sci-Tech / Tehnologija | 28. 06. 2020. u 14:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mark Zuckerberg više nije treća najbogatija osoba na svijetu (nakon Gatesa i Bezosa) i to jer je zbog pada vrijednosti dionica Facebooka izgubio čak 7,2 milijarde dolara.

Sve je počelo kad je Facebook odbio cenzurirati ili barem smanjiti vidljivost objava predsjednika Trumpa vezanih uz predstojeće izbore i niz prosvjeda vezanih uz rasnu netrpeljivost u SAD-u.

Iako se Zuckerberg branio kako ne želi ograničavati slobodu govora, činjenica da se s njegovim stajalištem nisu složili ni njegovi zaposlenici, a ni brojni korisnici, odrazila se i na prihode od oglašavanja, javlja Zimo.

Neki od najvećih oglašivača poput Unilevera, Verizona pa čak i Coca-Cole, prekinuli su svoje oglašivačke kampanje na Facebooku zbog, kako su objasnili, činjenice da Facebook nije uspio učinkovito zaustaviti govor mržnje i širenje lažnih informacija.

Zuckerberg je na ove poteze oglašivača i sve glasnije kritike odgovorio na svom profilu na Facebooku. Istaknuo je kako će društvena mreža označiti sve objave vezane uz izbore posebnim linkom koji će korisnike voditi na stranicu s informacijama o izborima u SAD-u.

Također, proširit će svoju definiciju govora mržnje (a s tim i precizirati što će se sankcionirati), ali i zabraniti sve oglase u kojima se drugu demografsku skupinu označava kao opasnu.

Pravila koja danas uvodimo osmišljena su za suočavanje s promjenama koje su zahvatile našu zemlju. Predan sam tome da Facebook ostane mjesto na kojem ljudi mogu koristiti svoje glasove kako bi raspravljali o različitim temama, jer vjerujem da možemo učiniti više ako čujemo jedni druge.

No, također se protivim mržnji, svemu što potiče nasilje ili brani glasovanje i takav ćemo sadržaj uklanjati, bez obzira od koga dolazi. Nastavit ćemo s revidiranjem naših pravila i surađivati sa stručnjacima te udrugama civilnog društva kako bismo prilagodili naš pristup novim izazovima.

Opstimističan sam i vjerujem da možemo ostvariti napredak po pitanju javnog zdravstva i rasne pravednosti, a istovremeno zadržati naše demokratske tradicije vezane uz slobodu izražavanja i glasovanja. Predan sam nastojanjima da Facebook bude pozitivna snaga na ovom putovanju, zapisao je Zuckerberg.

Kopirati
Drag cursor here to close