Xiaomi zvijer

Uskoro stiže smartphone s kamerom rezolucije veće od 100 MP

Samsung je predstavio novi senzor za kamere mobilnih uređaja rezolucije 108 MP, a Xiaomi bi trebao biti prva kompanija koja će predstaviti smartphone s takvim senzorom.
Sci-Tech / Tehnologija | 13. 08. 2019. u 12:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uskoro bi se na tržištu trebao pojaviti prvi pametni telefon s kamerom rezolucije nevjerojatnih 108 MP, a najvjerojatnije će biti riječ o uređaje kineske mobilne kompanije Xiaomi. Prvi senzor za kamere mobilnih telefona rezolucije veće od 100 MP predstavio je Samsung te je senzor ISOCELL Bright HMX razvijen upravo u suradnji s Xiaomijem.

Teško je pronaći situaciju u kojoj će korisnicima zaista trebati svih 108 MP, no putem Samsungove tehnologije Tetracell senzor će moći spojiti 4 piksela u jedan pa će snimati fotografije rezolucije 27 MP, što je također i više nego dovoljno za sve (mobilne) korisnike. Spajanje četiriju piksela u jedan omogućit će snimanje još boljih i svjetlijih fotografija u uvjetima slabije vidljivosti, pa će noćne fotografije biti još atraktivnije. Također, senzor koristi i tehnologiju Smart-ISO, koja automatski podešava ISO vrijednosti količini vanjskog svjetla i uvjetima slabije vidljivosti, javlja Zimo.co.

Osim fotografija velike rezolucije, novi senzor omogućit će i snimanje 6K videozapisa, odnosno videa rezolucije 6016 x 3384 piksela.

Početak proizvodnje novog Samsungova senzora planiran je za kraj ovog mjeseca, dok prve telefone s kamerama rezolucije veće od 100 MP možemo očekivati ubrzo nakon toga. Xiaomi je već na Twitteru objavio skorašnje predstavljanje smartphonea s kamerom rezolucije 108 MP te se neslužbeno govori da bi to mogao biti model Mi Mix 4. Možemo očekivati da će brzo nakon Xiaomija i druge mobilne kompanije predstaviti telefone s tim senzorom, čime će početi razdoblje smartphonea s kamerama rezolucije veće od 100 MP.

Podsjetimo, Samsung je nedavno predstavio senzor za kamere mobilnih uređaja rezolucije 64 MP koji, korištenjem tehnologije Tetracell snima fotografije rezolucije 16 MP.

Kopirati
Drag cursor here to close