Promjene na tržištu

Tržište mobitela u 2024. godini: Apple pao s prvog mjesta

Što se tiče Applea, najnoviji rezultati odražavaju najveći pad njihove prodaje od poremećaja dobavnih lanaca uzrokovanih pandemijom, 2022. godine.
Sci-Tech / Tehnologija | 15. 04. 2024. u 15:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tijekom 2023. godine došlo je bilo do značajne promjene na vrhu ljestvice najvećih proizvođača mobitela u svijetu, kako ga vidi istraživačka kuća IDC.

Tada je Apple iskočio kao jedini s godišnjim rastom prodaje i zasjeo na čelo ljestvice, no takva situacija nije dugo trajala – već u prvom kvartalu ove godine, kaže IDC, ponovno su skliznuli na drugo mjesto, a na čelo se vratio Samsung.

Rast manjih marki

Preliminarni reliminarni podaci za Q1 2024 pokazuju da je globalno tržište mobitela u porastu, i to za čak 7,8% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, s isporučenih 289,4 milijuna uređaja diljem svijeta.

Predvodnici tog oporavka prodaje su Xiaomi (s rastom od preko 33%) te Transsion (koji raste za gotovo 85%), dok je Apple nakon odlične prošle godine ovu započeo s padom, javlja Bug.

Na rastućem tržištu oni su isporučili 9,6% manje iPhonea nego lani, pa su time i izgubili vodeću poziciju.

Iz Appleovih je pogona tijekom prva tri mjeseca ove godine bilo isporučeno 50,1 milijun iPhonea, dok je Samsung u istom razdoblju isporučio 60,1 milijun mobitela, što im je osiguralo prvo mjesto.

Poremećaj dobavnih lanaca

Što se tiče Applea, najnoviji rezultati odražavaju najveći pad njihove prodaje od poremećaja dobavnih lanaca uzrokovanih pandemijom, 2022. godine, a najviše su im prodajni rezultati trpjeli u Kini.

Od trendova koje u IDC-u ističu, osim oporavka ukupnog tržišta, tu je i porast prosječnih prodajnih cijena. To tumače preferencijama korisnika, koji su sada nešto skloniji odabrati skuplji uređaj više klase, u nadi da će im on trajati dulje.

Drugi važan trend je sve značajniji utjecaj Xiaomija i Transsiona u top 5, dok tradicionalni lideri kao što su Samsung i Apple pomalo posustaju s rastom.

Kopirati
Drag cursor here to close