Kako sačuvati telefon?

Stvari koje štete mobitelima, a radimo ih svi

Radite li i Vi neke od ovih stvari?
Sci-Tech / Tehnologija | 12. 08. 2018. u 11:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Postoji stvari koje svojim mobilnim uređajima radimo svi, a zapravo su veoma štetne.

Vjerujemo da mu malo vode neće naštetiti

Čuvajte svoje uređaje od vode. Ako se ipak dogodi da su upali u vodu, nemojte odmah posezati za rižom, najprije izvadite bateriju jer je ona najosjetljivija, potom SIM i memorijske kartice.

Isto upozorenje vrijedi i za područja i prostorije s visokim postotkom vlage u zraku, kao što su saune jer uređaj može povući vlagu, čak i ako su vodootporni.

Ne brinemo se o tome gdje ga ostavljamo

U košari bicikla ili nekom drugom mjestu gdje se stalno pomiče i udara nije dobro ostavljati mobitel. Već pogađate zašto – svi ti mali udarci štete vašem uređaju, a stanje postaje gore s vremenom i što više udaraca pretrpi. Spremite ga u džep ili torbu, čak i za vrijeme vožnje u automobilu.

Čekamo da se mobitel isprazni do kraja prije punjenja

Čuli ste da uređaje treba pustiti da se isprazne, pa ih tek onda napuniti? To pravilo je vrijedilo za starije baterije, no onima u novijim uređajima to neće škoditi. Istina je da baterije imaju određen vijek trajanja koji se mjeri količinom punjenja, ali samo u postotcima. Idealno bi bilo bateriju držati na razini od 20 do 80 posto, dakle, ne dopustiti da se isprazni ili napuni do kraja.

Isto tako, ako mobitel ostane duže na punjaču, to neće izravno naštetiti bateriji jer se ona ne može 'prepuniti'.

Kupujemo jeftine punjače

Neki vlasnici smartfona kupuju jeftine zamjenske punjače ili baterije iz raznih razloga, no time čine štetu svom mobitelu. Takvi proizvodi često nisu sigurni, vijek trajanja im je kraći i mogu prouzročiti neželjene posljedice kao što su opekline, eksplozije ili požari. Budite oprezni i radije kupujte originalne uređaje. Koštaju više, ali se isplati.

Koristimo 'ultra-brze' punjače

Neki punjači mnogo obećavaju, čak i punjenje do 100 posto za vrijeme manje od jednog sata.

Ostavljamo zaštitnu masku na mobitelu

Maska može zadržavati toplinu pa se uređaj i baterija mogu pregrijati što dovodi do neželjenih, pa čak i opasnih posljedica. Na tržištu je mnogo maski i ako proizvođač nije odobrio onu koju koristite, uvijek ju skinite s mobitela pri punjenju.

Ne sklanjamo mobitel sa sunca i vrućine

Visoke temperature su najgora stvar za Litij-ionske baterije kakve koriste pametni telefoni, a sunčeva svjetlost nije dobra za zaslon. Ako je mobitel duže izložen svjetlosti, boje i kontrast zaslona mogu izblijedjeti. Najbolje bi bilo da mobitel uvijek čuvate dalje od izvora jakog svjetla i topline, po mogućnosti na sobnoj temperaturi.

Isto je i sa hladnoćom. Za hladnijeg vremena bateriji treba više energije za rad, pa čuvajte mobitele u unutarnjim džepovima jakni ili u zaštitnim maskama.

Odabiremo krive pozadine

Svijetle pozadine, čak i statične fotografije, zahtijevaju više energije za napajanje. Kako je upravo početni zaslon mjesto na koje najčešće bacimo pogled, on troši mnogo. Stoga zamijenite svoju pozadinu nekom tamnijom i jedno punjenje će trajati duže.

Isto je i sa svjetlinom zaslona. Kad god ste u mogućnosti, smanjite ju na minimum.

Ne obaziremo se na vremensku prognozu

Većinu ljudi ne brine loše vrijeme i grmljavina, no svim uređajima u kućanstvu može nanijeti veliku štetu. Premda neki uređaji imaju filtre koji ih čuvaju od visokog napona udaraca groma, jako malo njih može preživjeti sijevanje i svjetlosni šok koji ono uzrokuje. Snažno sijevanje može doseći snagu od više tisuća giga-volti.

Ne čistimo utore i ekran dovoljno

Poznato je da mobiteli ponekad sadrže više bakterija nego zahodska školjka, no to ne mora biti slučaj s vašim uređajem. Ako čistite utore, nemojte to raditi metalnim predmetima, a zaslon nikad nemojte čistiti tekućinom za stakla. Umjesto toga koristite čačkalice s mekanom krpicom na vrhu te mekanu krpicu koja ne ostavlja svoje niti na zaslonu, piše tportal.

Kopirati
Drag cursor here to close