Savjet

Što učiniti kada nakon isteka ugovora mobitel ostane kodiran?

''Uslugu dekodiranja, 'oslobađanja' mobitela vrše svi telekom operateri, a na pismeni zahtjev korisnika. Predmetna usluga je besplatna'', navode ombudsmani.
Sci-Tech / Tehnologija | 23. 10. 2017. u 13:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uobičajena je praksa da telekom operateri nude potrošačima prodaju mobitela po povlaštenim cijenama (često i za 1 KM) uz obvezu zaključenja ugovora o pružanju telekomunikacijskih usluga na razdoblje od 12 ili 24 mjeseca. No, nakon zaključivanja ugovora i kupovinom mobitela,  nema sumnje da je kupljeni mobitel vlasništvo potrošača- korisnika usluge.

Rečeno je to iz Institucije ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH zamoljeni da prokomentiraju činjenicu da su pojedini građani kupili mobitele kod jednog od operatera u BiH, a nakon isteka dvogodišnjih ugovora i dalje u mobitel mogu staviti samo kartice operatera kod kojeg su kupili mobitel.

''Mobitel kupljen od određenog telekom operatera je u većini slučajeva kodiran. Ukoliko je mobitel kodiran, nakon isteka ugovora kod tog operatera, korisnik se susreće s problemom da na postojećem mobitelu ne može koristiti niti mijenjati SIM karticu drugih operatera.  Zbog toga je mobitel potrebno dekodirati. Uslugu dekodiranja, 'oslobađanja' mobitela vrše svi telekom operateri, a na pismeni zahtjev korisnika. Predmetna usluga je besplatna'', navode ombudsmani.

Institucija ombudsmana je imala prigovora potrošača o ovom problemu, te prema izjašnjenju odgovornih iz telekoma, potrošači mogu dobiti navedenu uslugu isključivo na pismeni zahtjev uz koji je potrebno priložiti garancijski list mobitela koji se želi dekodirati.

Kopirati
Drag cursor here to close