Konkretna akcija

Šef Googlea poziva na regulaciju umjetne inteligencije

Vrijeme je da se krene u konkretnu akciju u donošenju regulative vezane za umjetnu inteligenciju, pri čemu će biti iznimno bitno postaviti neke zajedničke, globalne standarde.
Sci-Tech / Tehnologija | 21. 01. 2020. u 12:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Umjetna inteligencija mora biti regulirana i jedino je pitanje kako će se to napraviti, napisao je u The Financial Timesu šef Googlea Sundar Pichai. Njegova kompanija jedan je od lidera na tom polju i jasne su mu sve pozitivne i potencijalne negativne strane korištenja umjetne inteligencije.

Zato je važno, naglasio je Pichai, da se u zakonima i regulativi napravi balans između svih tih pozitivnih strana AI-a od kojih ćemo imati koristi i mogućih negativnih posljedica. Najavio je kako je vrijeme da se prestane samo razgovarati o tome te da se krene u konkretnu akciju u donošenju pravila i regulative vezane za AI.

Ako ćemo vjerovati pesimistima, najgori scenarij vezan za tu tehnologiju jest taj da će se ona na kraju okrenuti protiv svojih stvoritelja i uništiti čovječanstvo.

Pichai, nadamo se, ne vjeruje u takve scenarije, a kada poziva na regulativu, ne misli na veliko uplitanje država i nametanje striktnih zakona, već na oprezan pristup koji će ostaviti veliki prostor za inovacije te koji će uzeti u obzir sve novitete i promjene koje donosi AI, javlja Zimo.co.

Kao primjer naveo je samovozeće automobile za koje ne mogu vrijediti isti zakoni kao i za klasična vozila kojima upravljaju ljudi. Također, kompanije koje razvijaju takvu tehnologiju moraju se pobrinuti da se ona koristi samo u pozitivne svrhe i da bude svima dostupna.

Kao jednu od najvažnijih stvari vezanih za regulaciju naglasio je potrebu međunarodne suradnje i dogovora s kojim će se postaviti globalni standardi za razvoj umjetne inteligencije. Trenutačno postoji razlika u načinima na koji se prema toj tehnologiji odnose SAD-a i EU.

Dok su Amerikanci popustljiviji i ne žele se previše miješati kako bi potaknuli inovacije, u Europi razmišljaju o npr. zabrani tehnologije prepoznavanja lica dok se ne donesu pravila koja bi štitila korisnike od nadzornih kamera. Takva je situacija nezgodna za Google i druge kompanije jer im stvara dodatne tehnološke izazove i, naravno, nove troškove, naglašavaju na The Vergeu.

Kopirati
Drag cursor here to close