Programiranje

Sat kodiranja u BiH

Direktorica CPCD-a Aida Daguda kazala je Feni da je ova godina bila najuspješnija kada je u pitanju organiziranje tog događaja
Sci-Tech / Tehnologija | 25. 01. 2020. u 16:49

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Više od 40.000 djece i mladih iz 45 općina u Bosni i Hercegovini sudjelovalo je u najvećoj edukativnoj akciji "Sat kodiranja" koju već šest godina organizira Centar za promociju civilnog društva (CPCD).

Finalni događaj te edukativne akcije organiziran je danas u Sarajevu na Internacionalnom Burch univerzitetu, gdje učenici iz šest najuspješnijih škola iz Sarajeva, Mostara i Velike Kladuše sudjeluju u finalnom natjecanju u programiranju.

Direktorica CPCD-a Aida Daguda kazala je Feni da je ova godina bila najuspješnija kada je u pitanju organiziranje tog događaja, imajući u vidu da je veliki broj učenika izrazilo zanimanje za sudjelovanje  u kodiranju.

''Sat kodiranja je najveća edukacijska akcija u cijelom svijetu, a mi potičemo djecu i mlade da naprave prve korake u programiranju i kodiranju posebno jer to najprofitabilnije zanimanje'', pojasnila je.

Video: Finalno takmičenje učenika iz BiH u programiranju

Predstavnik Microsofta za BiH Mirad Maglić istaknuo je u izjavi za Fenu da ta akcija CPCD-a zapravo organizira i motivira najmlađe da unapređuju svoje digitalne vještine što je neophodno u bilo kojoj industriji.

''IT ima mogućnost da promijeni svaku industriju na svijetu, a inženjeri i ljudi koji poznaju tehnologiju na malo dublji način u tom smislu vrlo su potrebni. Microsoft je zainteresiran da gradi takvu mrežu te smo sponzor "Sata kodiranja" u oko 180 zemalja'', naveo je Maglić.

Nakon održanih 393 edukativna događaja u 150 škola, Centar za promociju civilnog društva je organizirao online natjecanje koje je najuspješnijim školama donijelo dodatne bodove da se plasiraju kao tri najuspješnije škole u kategoriji osnovnih ili srednjih škola.

Proglašeni najbolji

Prvo mjesto u kategoriji osnovnih škola osvojio je Mirza Korać, drugo Amer Vatreš i treće Sarah Pašalić.

U kategoriji srednjih škola prvo mjesto osvojio je Davud Hondo, drugo mjesto osvojio je Nedžad Ibrahimović, dok je treće mjesto osvojila Anela Šubo.

Pored tih pobjednika odabrani su i oni koji su bili najaktivniji, te je u kategoriji osnovnih škola kao najaktivnija učenica odabrana Nadija Idrizović, a kao najaktivniji učenik iz srednje škole odabran je Husein Marić.

Kopirati
Drag cursor here to close