Potrebna im je podrška!

Robotičari iz BiH prvi u svijetu na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi

''Bili bismo zahvalni ako bismo naišli na razumijevanje i podršku BH vlasti i gospodarstvenika, jer ovo natjecanje iziskuje za nas velike troškove koji uključuju nabavku neophodne opreme za natjecanje, a koja se ne može kupiti u BiH'', priopćeno je i
Sci-Tech / Tehnologija | 08. 09. 2021. u 08:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tim mladih Bosne i Hercegovine, okupljeni oko CERIT - Centra za edukaciju robotiku, inovacije i tehnologiju u Mostaru, sudjeluju ove godine na svojevrsnoj Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi FGC2021 pod nazivom Discover & Recover i trenutno zauzimaju visoko 1. mjesto od 177 zemalja sudionica.

First Global Challenge je natjecanje čija je misija da inspirira mlade svih nacija u znanosti, tehnologiji, inženjerstvu i matematici (STEM), i tako skreće pažnju na važnost ovakvog tipa edukacije. STEM osim što je jako aktualno područje zapošljavanja, nudi mogućnost usvajanja i razvijanja mnogih vještina potrebnih danas. Inače se bave globalnim problemima, energetska učinkovitost, pročišćavanje ocenana isl. tako su naši reprezentativci predstavljali BiH 2018. godine u Mexico Cityu, 2019. u Dubaiu gdje su osvojili tri nagrade i to jednu Outstanding mentor i dvije Safety Awards, te 2020. i 2021. zbog pandemije COVID-19 natjecanje se održava online.

''Ovogodišnji reprezentativci Bosne i Hercegovine su Lejla Nuhić, Anis Kazazić i Merjema Pajić koji dolaze iz Druge gimnazije Mostar, Fatima Sidran iz Srednje škole Stolac, te Marko Masnić, Luka Jurković i Luka Džalto koji dolaze iz Srednje škole Čapljina, zajedno sa svojim mentorima prof.Anes Hadžiomerović, ing.Deni Ajanić, Armin Đidelija i Amila Čagalj. Dodali bi da su Amila i Armin bili natjecatelji prethodnih godina, a svoje iskustvo i stečena znanja sada dijele kao mentori s mladimnatjecateljima. Naš mladi tim ima priliku da pored ovih vještina, stječu nova prijateljstva s mladima iz drugih država, kojih ove godine broji 177'', priopćili su iz CERIT-a Mostar.

Izvršavajući zadatke koji uključuju dizajniranje i implementiranje projekta u kategorijama ekonomije, ekologije, edukacije, zdravlja, lansiranje CubeSat satelita u atmosferu, izgradnja robota sposobnih za izvršavanje mnogih zahtjevnih radnji, samo su neki od zadataka koje trebaju izvršiti. Sudjelovanje u raznim online tehničkim usavršavanjima i angažmana na društvenim mrežama, tim BiH u ovom periodu zauzima vodeću poziciju, na što smo izuzetno ponosni.

Naši natjecatelji su se odlučili napraviti i sistem pametnog navodnjavanja, što je jedan od zadataka, pomoću Arduina, a u alijansi smo s timom Kazahstana čiji je zadatak sličan našem.

Samo natjecanje iziskuje dosta timskog rada, predanosti, odgovornosti, mnogo planiranja, kreativnosti, ali i na ovaj način nudi unikatnu priliku da se pokažete u STEM području i ponesete svoja iskustva na dalje usavršavanje, priopćeno je.

Natjecanje je krenulo 27. lipnja i traje do 28. rujna 2021.

 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 

Objavu dijeli CERIT

Kopirati
Drag cursor here to close