Svečano

Radioamateri Herceg Bosne na Blidinju obilježili 29. obljetnicu Zajednice

Ove godine Zajednica radioamatera Herceg Bosne obiježava 29. obljetnicu osnutka.
Sci-Tech / Tehnologija | 07. 08. 2022. u 06:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ove godine Zajednica radioamatera Herceg Bosne obiježava 29. obljetnicu osnutka. Tim povodom radioamateri su se okupili u Parku prirode Blidinje.

Uz njihove članove obljetnici su nazočili i mnogi radioamateri iz Republike Hrvatske koji u velikom broju svake godine rado sudjeluju na ovim susretima koji su jedinstveno okupljanje ovakve vrste u Bosni i Hercegovini.

Susrete je otvorio predsjednik radioamatera Herceg Bosne Miroslav Nikše a nazočnima se obratio ,između ostalih, i predsjednik radioamatera Republike Hrvatske Rolando Milin.

Foto: PR / Radioamateri Herceg Bosne na Blidinju obilježili 29 obljetnicu Zajednice

Direktor Odašiljača i veza Republike Hrvatske Mate Botica je pohvalio suradnju koju ima sa radioamaterima Herceg Bosne a uvjeren je kako će se ona i u budućnosti razvijati.

Nazočnima se obratio i Počasni dopredsjednik ZRHB prof dr Nikola Gamilec koji su podsjetio na ulogu radioamatera u društvu.

Nakon protokolarnog otvaranja Susreta, kao i svake godine, održana je radioamaterska prezentacija a ove godine nazočnim će se obratio dipl. ing.el. Josip Slišković sa temom ” Aktivnosti radioamatera Herceg Bosne povodom Svjetskog dana radioamatera (WARD)”.

Program se nastavio zajedničkim druženjem uz domjenak i tombolu. U nedjelju je održana sveta misa koja je bila posvećena umrlim i poginulim radioamaterima ZRHB a koja je služena u crkvi Svetog Ilije u Masnoj Luci.

Zajednica radioamatera Herceg Bosne (ZRHB) dobrovoljna je i neprofitabilna udruga građana utemeljena 1993.god. u Širokom Brijegu.

Foto: PR / Radioamateri Herceg Bosne na Blidinju obilježili 29 obljetnicu Zajednice

Svrha udruživanja bila je ostvarivanje zajedničkih ciljeva i interesa u radioamaterskoj djelatnosti a u svrhu zadovoljavanja javnih potreba u tehničkoj kulture na nivou Hrvatske Republike Herceg Bosne.

S pravom možemo reći da je ZRHB udruga koja se među prvima organizirala još za vrijeme Domovinskog rata u BiH a njeni utemeljitelji su bili ratni vezisti Hrvatskog Vijeća Obrane (HVO). Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području elektronike, radijskih i satelitskih komunikacija a u svrhu razvoja, zaštite i promidžbe radioamaterizma i radioamaterske djelatnost u Bosni i Hercegovini.

Kroz radio amaterske tečaje i prezentacije uvode mlade ljude u oblasti radio tehnike, elektronike, a u posljednje vrijeme informatike i računalne tehnike što bitno doprinosi podizanju opće tehničke razine društva u cjelini ZRHB je kroz višegodišnje djelovanje uz konstantni edukacijski rad omasovilo članstvo tako da trenutno okuplja preko 1.200 članova koji su položili radioamatersku klasu.

Foto: PR / Radioamateri Herceg Bosne na Blidinju obilježili 29. obljetnicu Zajednice

Među članstvom je veliki broj mladih ljudi koje je privukao ovaj hobi. U cijelom Svijetu radioamateri pomažu u slučajevima raznih katastrofa.

Zajednica radioamatera Herceg Bosne (ZRHB) posjeduje jedan od najsuvremenijih komunikacijskih sustava veza u ovom dijelu Europe.

Zbog ove spoznaje GSS za svoje potrebe često koristi radioamaterske repetitore znajući da radioamateri svakodnevno prate i primjenjuju najnoviju tehnologiju u svijetu komunikacija te obično imaju najpouzdaniju repetitorsku komunikacijsku mrežu.

Za vrijeme nedavnog požara na Čvrsnici radioamateri Herceg Bosne su svoja sredstva dali na korištenje Civilnoj zaštiti i Gorskoj službi spašavanja koji su koordinirali svoje aktivnosti putem radioamaterskih repetitora instaliranih na ovom području.

Kopirati
Drag cursor here to close