Koristili osobne podatke

Podignuta tužba protiv Mete teška čak 3,1 milijardi dolara

Tužba je podignuta u ime 44 milijuna korisnika u Velikoj Britaniji koji su koristili Facebook između 2015. i 2019.
Sci-Tech / Tehnologija | 14. 01. 2022. u 16:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stručnjaci za privatnost često govore kako za popularne servise koje svakodnevno koristimo poput Googlea i Facebooka, iako su oni načelno besplatni, u biti plaćamo prilično visoku cijenu - dajemo im svoje privatne podatke, informacije o našim životima, navikama i druge osobne podatke.

Upravo je ta tvrdnja u centru tužbe koju je pravnica Liza Lovdahl-Gormsen podigla protiv Facebooka, odnosno Mete na sudu u Londonu, a koja bi ovu tvrtku mogla stajati čak 3,1 milijardi dolara.

Tužba je pokrenuta u ime svih korisnika Facebooka u Velikoj Britaniji (tko ne želi biti dio te tužbe, morat će sam odustati od nje), a tvrtka je optužena da je u razdoblju između 2015. i 2019. iskorištavala svoju dominantnu poziciju na tržištu i prikupljala podatke.

U tužbi se navodi kako, zbog gotovo pa monopolističke pozicije koju Facebook ima na tržištu društvenih mreža, korisnici i nisu imali neku drugu značajnu društveno-mrežnu platformu koju bi mogli koristiti za objavu i dijeljenje svojih podataka, fotografija, videozapisa itd, prenosi Zimo.

Zbog toga što su bili dominantni, od korisnika su mogli zatražiti “nepoštenu cijenu” pa su oni korištenje Facebooka platili predajom svojih osobnih podataka. Zahvaljujući tim podacima, ali i Facebookovom praćenju korisnika na drugim internetskim stranicama, Facebook je ostvario milijarde dolara profita, a korisnicima nije dao nikakvu financijsku naknadu.

Lovdahl-Gormsen vjeruje da se to može promijeniti te da će sudskim putem natjerati Metu na plaćanje kompenzacije sa zakašnjenjem.

Iz Mete su u komentaru za BBC odbacili optužbe koje su protiv njih podignute u ovom slučaju. Naglašavaju kako ljudi koriste Facebook jer im je ta društvena mreža korisna te cijelo vrijeme imaju kontrolu nad podacima koji se koriste, odnosno dijele.

Inače, u SAD-u su protiv Mete podignute tužbe koje bi mogle rezultirati odvajanjem platformi, odnosno Facebook/Meta možda će morati prodati Instagram i WhatsApp.

Kopirati
Drag cursor here to close