Nastavak karijere

Osnivač WhatsAppa sada je prvi čovjek konkurentske aplikacije Signal

Aktualni CEO najavio je povlačenje sa svoje pozicije, a tu će poziciju, privremeno, preuzeti jedan od suosnivača WhatsAppa.
Sci-Tech / Tehnologija | 11. 01. 2022. u 09:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prije 13 godina Brian Acton i Jan Koum pokrenuli su WhatsApp. Njihova komunikacijska aplikacija postajala je sve popularnija te se broj korisnika mjerio u desecima milijuna. No usprkos velikoj popularnosti i velikom broju korisnika, osnivači WhatsAppa nisu imali jasnu strategiju oko monetizacije, odnosno načina na koji bi mogli početi zarađivati.

Da im se džepovi napune milijardama ipak nije bilo potrebno pronaći učinkovit način zarade, već je bilo dovoljno potpisati ugovor s Markom Zuckerbergom o preuzimanju. Cijena tog preuzimanja bila je iznimno velika - čak 19 milijardi dolara.

Nakon što je Facebook preuzeo WhatsApp, Acton i Koum nisu bili zadovoljni u kojem se smjeru razvija platforma (problem su bili oglasi, pravila privatnost itd.) te su u kratko vrijeme obojica napustili kompaniju.

U međuvremenu Acton je suosnovao i Signal Foundation, tvrtku čiji je dio i komunikacijska platforma Signal koji je trebao korisnicima omogućiti sve što i WhatsApp, no s naglaskom na privatnost korisnika, javlja Zimo.

Na službenom blogu Signal Messengera jučer su najavili veliku promjenu na čelu Signala. Dosadašnji izvršni direktor Moxie Marlinspike koji je i najzaslužniji za razvoj same aplikacije, najavio je da odstupa s mjesta izvršnog direktora Signal Messengera, a na toj će ga poziciji zamijeniti upravo - Brian Acton.

Ipak, to neće biti dugotrajno rješenje te će Acton svoju dužnost obavljati volonterski i privremeno, dok će se Marlinspike posvetiti pronalaženju najboljeg kandidata za mjesto izvršnog direktora Signal Messengera. Dosadašnji CEO ipak ne napušta kompaniju te će, kao i Acton, ostati u odboru Signal Foundationa, no njegova će uloga ipak biti drukčija. Što se samog Signala tiče, ne treba očekivati nikakve promjene oko ove komunikacijske platforme kojoj je prošle godine značajno skočila popularnost.

Razlog za to leži djelomično i u WhatsAppu koji je dio korisnika napustio nakon najave promjena pravila korištenja te su se okrenuli alternativnim aplikacijama, a za mnoge se Signal pokazao kao najbolja alternativa.

Kopirati
Drag cursor here to close