Prijetnje

Osam milijuna eura za suočavanje sa sigurnosnim prijetnjama

Realizacija projekata počinje u trenutku kada se BiH suočava s rastućim organiziranim prijetnjama po njenu sigurnost uključujući tu i hibridne prijetnje poput nedavnog cyber-napada na Parlamentarnu skupštinu BiH.
Sci-Tech / Tehnologija | 20. 09. 2022. u 12:59 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sljedećih pet godina bit će uloženo osam milijuna eura za jačanje suradnje i kapaciteta obavještajno policijskih struktura u Bosni i Hercegovini kako bi se kvalitetnije odgovorilo na sve ozbiljnije sigurnosne prijetnje i teška krivična djela.

Najavljeno je to danas u Sarajevu kada su predstavnici Misije OSCE-a predstavili ciljevi projekta i zahvalili zemljama donatorima (Norveška, Lihtenštajn, Austrija, Turska i Luksemburg) koje su osigurale sredstva za implementaciju ovog važnog projekta.

Projektni ciljevi

Projektni ciljevi zasnovani su na nalazima i sveobuhvatnoj procjeni potreba ILP-a koja je provedena u partnerstvu s agencijama za provođenje zakona u Bosni i Hercegovini.

Vršiteljica dužnosti šefice Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Susan Penksa kazala je danas da će se u okviru ovog projekta tijesno surađivati s međunarodnim i domaćim partnerima za ispunjavanje dugogodišnjih potreba za policijskom modernizacijom rada u BiH.

Realizacija projekata počinje u trenutku kada se BiH suočava s rastućim organiziranim prijetnjama po njenu sigurnost uključujući tu i hibridne prijetnje poput nedavnog cyber-napada na Parlamentarnu skupštinu BiH.

Tijekom implementacije projekta 16 agencija za provedbu zakona u BiH trebale bi biti osposobljene kapacitetima potrebnim za efikasno suočavanje sa složenim i sofisticiranim sigurnosnim prijetnjama, rizicima i krivičnim djelima.

Kriminal ne poznaje

Penska je za primjer navela da će projektom biti obuhvaćena podrška u jačanju krivično-obavještajne analitike i odlučivanja kroz unapređenja IT sustava - softvera i hardvera.

''Rezultati koje postignemo ojačat će ulogu BiH u očuvanju regionalne sigurnosti i odvesti ovu zemlju korak dalje na njenom puta k europskoj uniji'', smatra Penska.

Veleposlanik Kraljevine Norveške u BiH Olav Reinertsen kazao je da BiH i Norveška već 27 godina imaju diplomatske bilateralne odnose, a s ovim projektom ulazi se u novo područje odnosa odnosno rada policije na bazi obavještajnih podataka.

''Kriminal ne poznaje granice ni one međunarodne ni one među naroda zato vjerujemo da ćemo kroz ovaj projekat ostvariti tješnju suradnju između agencija za provedbu zakona na cijelom području BiH'', dodao je Reinertsen.

EU-obveze

Model rada policije baziran na obavještajnim podacima prepoznat je u velikom broju demokratskih država zbog čega pomoćnik ministra sigurnosti BiH Samir Rizvo smatra da će on doprinijeti i da BiH nastavi kreirati uvjete sigurnog okruženja.

On kaže da će projekt doprinijeti i ispunjavanju obaveza BiH koje su pred državom u euroatlantskom integracijama budući da ovaj model omogućava da se ojačaju i unaprijede kapaciteti za borbu protiv organiziranog kriminala, korupcije, terorizma, ilegalnih migracija te kibernetičkog kriminala.

Prezentaciji projekta prisustvovali su predstavnici institucija sektora sigurnosti i agencija za provođenje zakona na svim razinama vlasti u BiH te predstavnici međunarodnih organizacija i veleposlanstava.

Kopirati
Drag cursor here to close