Dennis Richie

On je vjerojatno najveća legenda u svijetu programiranja

Dennis Richie, tvorac programskog jezika C, rođen je na današnji dan prije 80 godina, 9. rujna 1941. godine. Mnogi ga smatraju jednim od najvećih i najzaslužnijih za razvoj programskih jezika i alata.
Sci-Tech / Tehnologija | 09. 09. 2021. u 12:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: TechSurff / Dennis Ritchie (9. rujna 1941., Bronxville, New York - 12. listopada 2011., Berkeley Heights, New Jersey)

Kada se u svijetu računalstva, napose programiranja, kaže Dennis MacAlistar Richie, onda će velika većina kazati - najveći od svih.

Dennis Richie, tvorac programskog jezika C, rođen je na današnji dan prije 80 godina, 9. rujna 1941. u Bronxvilleu, New York.

Iz programskog jezika C su potekli mnogi popularni jezici kao što su C# i Java. Svi oni korijene vuku u C-u, samo su napravljeni na 'višem' nivou.

Koautor je definitivne knjige o C-u, The C Programming Language, na koju se obično referira sa samo 'K/R' ili K&R (kao referenca na autore Kernighana i Ritchieja).

Uz to, Dennis Richie je zajedno sa Kenom Thompsonom napravio operativni sustav UNIX. Njih dvojica su dobili Turingovu nagradu 1983. godine, ali i mnoge druge tokom svoje dugogodišnje karijere.

Godine 1999. Thompson i Ritchie su zajednički primili Nacionalnu medalju tehnologije za 1998. godinu od strane predsjednika Billa Clintona za zajednički izum operacijskog sustava UNIX i programskog jezika C koji su vodili ka enormnim napredcima u računalnom sklopovlju, programskoj podršci, mrežnim sustavima i stimuliranom rastu cijele industrije, povećujući američko vodstvo u informacijskom dobu.

Popularni operacijski sustav Linux i njegovi alati su potomci Ritchiejevog rada a i operacijski sustav Windows uključuje alate za Unix kompatibilnost i C prevoditelje za razvijatelje.

Ritchie je rekao kako je stvaranje jezika C 'izgledalo kao dobra stvar koju je trebalo napraviti' i da bi bilo tko na istom mjestu u isto vrijeme napravio isto, iako je kolega iz Bell Labsa Bjarne Stroustrup, razvijatelj jezika C++, rekao 'u slučaju da je Dennis odlučio potrošiti desetljeće na ezoteričnu matematiku, Unix bi još bio novorođenče'.

Foto. Spectrum.ieee.org / Ken Thompson i Dennis Ritchie, tvorci Unixa

Slijedeći uspjeh Unixa, Ritchie je nastavio istraživanje operacijskih sustava i programskih jezika doprinoseći operacijskim sustavima Plan 9 i Inferno te programskom jeziku Limbo.

Čovjek koji je također radio za dobrobit mnogih drugih, a ne samo sebe i zato će zauvijek biti upisan kao jedan od prvih 'pravih' softverskih inženjera na svijetu i čovjek koji je jako ubrzao razvoj softvera, operativnih sustava… vizionar i čovjek s ogromnim zaslugama.

Ritchie se nalazio na čelu odsjeka za istraživanje sistemske programske podrške tvrtke Lucent Technologies do umirovljenja 2007. godine.

Diplomirao na Harvardu u područjima fizike i primijenjene matematike. Godine 1967. je počeo raditi u istraživačkom centru računarskih znanosti Bell Labsa.

Dennis Ritchie je često zvan "dmr" (njegova Bell Labs e-mail adresa) u različitim Usenet grupama.

Čuven je njegov citat: "UNIX je u osnovi jednostavan operacijski sustav, ali morate biti genij da biste razumjeli jednostavnost".

Ipak, svjestan kako su svi ljudi prolazni, koliko god genijalni bili, kazao je: "Nisam sad, niti sam ikad bio, član društva polubogova".

Dennis MacAlistar Richie preminuo je 12. listopada 2011. godine u New Jerseyju.

Video: Greatest Programmers of All Time: Dennis Ritchie | Father of C programming language | Unix
Kopirati
Drag cursor here to close