Kvar

Novi strojevi neće se kvariti odmah nakon isteka garancije

Europski parlamentarci ukazuju na anketu Eurostata koja pokazuje da 77 posto ispitanika više voli popraviti nego kupiti novi uređaj.
Sci-Tech / Tehnologija | 07. 10. 2019. u 11:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europski parlamentarci protive se praksi da se u tehničke uređaje, poput perilice rublja, ugrađuju programirani kvarovi, koji nakon isteka jamstva dovode korisnika u situaciju da mora kupovati novi stroj, prenijela je Srna.

Europski parlament je prije dvije godine usvojio Izvještaj o produženju trajanja uređaja i prijedloge o zabrani programiranog kvara.

Ipak, u EU ima mnogo tehničkih uređaja programiranih da se pokvare nakon isteka garancije, prenose portali ocjenu Europske komisije.

Europski parlamentarci ukazuju na anketu Eurostata koja pokazuje da 77 posto ispitanika više voli popraviti nego kupiti novi uređaj.

Europska komisija ispituje tvrdnje da su neki uređaji proizvedeni s ugrađenim kvarom. U Francuskoj je takva praksa zakonom zabranjena.

Europarlamentarci upozoravaju da odbačeni dijelovi tehnike zagađuju ljudsku okolinu, te da je velika šteta zbog gomilanja otpada.

Istraživanja pokazuju da su ponovna upotreba ili popravak puno bolji od recikliranja proizvoda, jer jamče najmanje deset tisuća novih radnih mjesta i imaju bolji utjecaj na okolinu.

Kopirati
Drag cursor here to close