HDM Global

Nokia telefoni vodeći na listi povjerenja

Na prepunom tržištu pametnih telefona svaki se proizvođač trudi diferencirati od svojih konkurenata. Od dizajna i kvalitete izrade, do veličine zaslona i broja kamera, puno se ulaže u napor da se napravi razlika.
Sci-Tech / Tehnologija | 27. 10. 2020. u 17:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

HMD Global, dom Nokia telefona, vodeći je na Counterpoint Research 2020 listi povjerenja koje je zasnovano je na četiri stuba - softveru, sigurnosnom ažuriranju, kvaliteti izrade i uređajima koji se preporučuju za poslovnu upotrebu.

Ovi stubovi sadrže kriterije različitih vrijednosti kao i usporednu analizu napravljenu za vodeće marke Android pametnih telefona.

Zaključci istraživanja se nalaze u najnovijem izvještaju Counterpoint Research-a pod naslovom "Nokia telefoni vode na ljestvici povjerenja na osnovu softvera, sigurnosnih ažuriranja i kvalitete izrade".

Ističući zaključke istraživanja, potpredsjednik i direktor istraživanja Peter Richardson, primijetio je:

''Pandemija COVID-19 učinila je svijet još više digitalno povezanim nego prije. Obzirom da su pametni telefoni uređaji koji su uvijek uključeni i povezani, osjetljiviji su na kibernetičke napade koji rastu i učestalošću i ozbiljnošću. To čini softverska i sigurnosna ažuriranja za Android pametne telefone kritičnim aspektom. Zbog pandemije došlo je do promjena u radnom okruženju jer je mnogo više ljudi koji rade na daljinu. Ova situacija zahtijeva poslovno sigurnosno rješenje za sigurnost podataka, blokiranje zlonamjernog softvera i sprečavanje stvari poput napada na krađu identiteta. Nokia telefoni su drugu godinu zaredom na vrhu naše ljestvice u pružanju najsveobuhvatnijih softverskih i sigurnosnih ažuriranja i ima najveći udio portfolia preporučenih za poslovnu upotrebu. Izvedba Nokia telefona i dalje je konkurentska prednost u odnosu na ostale marke pametnih telefona u Android ekosistemu. U procentima, 98% brendova pametnih Android telefona i dalje nudi nedosljedna softverska i sigurnosna ažuriranja ili ih uopće nema. OnePlus je također dobro prošao pružajući brža ažuriranja softvera za sve svoje uređaje koji se trenutno prodaju na tržištu, a slijede ih Samsung i
Realme. "

Na prepunom tržištu pametnih telefona svaki se proizvođač trudi diferencirati od svojih konkurenata. Od dizajna i kvalitete izrade, do veličine zaslona i broja kamera, puno se ulaže u napor da se napravi razlika.

Softver na kojem radi pametni telefon također je važan faktor. Potrošači bi trebali očekivati njegovo redovno ažuriranje kako bi se osiguralo da potencijalne sigurnosne slabosti budu pod kontrolom, a nove karakteristike isporučuju čim postanu dostupne.

Komentirajući performanse brendova pametnih telefona, Global Content Manager, Ritesh Bendre, ističe: ''Neki se brendovi fokusiraju na održavanje svojih proizvoda ažurnim, dok drugi izdaju softverska i sigurnosna ažuriranja tek nakon značajnog odgađanja. Redovna ažuriranja softvera i sigurnosti pomažu ne samo ukupnom iskustvu uređaja, već pomažu uređajima da s vremenom zadrže vrijednost. Iznenađujuće je da postoji 10 najboljih proizvođača pametnih telefona koji nemaju jasnu strategiju informisanja kupaca o tome da li njihovi uređaji ispunjavaju uvjete za sigurnosna i softverska ažuriranja. Mislimo da će ovo pitanje postajati sve važnije jer potrošači duže zadržavaju svoje pametne telefone i više se oslanjaju na njih. Nokia i OnePlus uređaji su ovo dobro uradili. "

Osvrnuvši se na rezultate kvalitete izrade, pomoćnik direktora Tarun Pathak je kazao: ''Stub kvalitete izrade ocjenjivan je na osnovu nekoliko kriterija, uključujući robusnost proizvoda, mjerenje sile, pad i udar, umor, trošenje i ogrebotine, termička ispitivanja, ispitivanja vlage i tečnosti i drugo što je uključivalo i kvalitativna i kvantitativna opažanja. Otkrili smo da su Nokia telefoni podvrgnuti težim testovima od prosjeka u industriji. Na osnovu toga smo zaključili da, kada se brže softverske i sigurnosne nadogradnje uzmu u obzir, snažni kvalitet izrade znači da će Nokia telefoni izdržati test vremena koji je sve važniji sada kada se globalni ciklusi zamjene uređaja produžavaju i već približavaju 30 mjeseci. "

Kopirati
Drag cursor here to close