Bundeswehr

Njemačka povećava broj vojnika zbog kriza u svijetu

Sci-Tech / Tehnologija | 27. 12. 2015. u 16:07 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Većina Nijemaca podržava zahtjev parlamentarnog povjerenika da oružane snage povećaju svoj broj za najmanje 7000 zbog kriza u svijetu, pokazalo je istraživanje javnoga mišljenja.

"Osoblje u Bundeswehru opada već 25 godina", rekao je povjerenik Bundestaga za obranu Hans-Peter Bartels za agenciju dpa.

Kopnena vojska imao oko 178.000 vojnika, što je veliki pad od njemačkog ujedinjenja prije kojega je brojala skoro 600.000.

"Sada se to opet mora preokrenuti. Ne može se više smanjivati, mora rasti", istaknuo je.

Pedeset šest posto Nijemaca reklo je u ispitivanju javnoga mišljenja kako su za povećanje broja vojnika njemačke vojske, prema istraživanju koje je YouGov proveo za dpa. Trideset pet posto kažu kako su protiv takve mjere.

Prema povjerenikovim brojkama vojska bi trebala dosegnuti broj od 185.000 vojnika predviđenih reformom Bundeswehra iz 2010. kao minimalan da bi mogla izvršavati svoje zadaće.

Čelnik vojnog sindikata Andre Wuestner rekao je radiju Deutschlandfunk u nedjelju kako kopnena vojska više neće moći izvršavati svoje zadaće s trenutnim brojem vojnika od kojih je 20.000 raspoređeno diljem svijeta.

Zadnjih mjeseci njemački je Bundestag odlučio povećati vojni kontingent u Afganistanu na 980 s 850 i odobrio pridruživanje borbi protiv Islamske države u Siriji gdje će s 1200 vojnika poduprijeti savezničke snage u izviđanju i opskrbi gorivom.

Veliki broj vojnika oko 7000 angažiran je u potpori migrantima kojih je u Njemačku u 2015. ušlo preko 1 milijun.

Kopirati
Drag cursor here to close