Rusi upozoravaju

Japan mora biti spreman na kibernetičke napade tijekom Olimpijade

Zloglasni ruski hakeri Fancy Bear prošlog mjeseca napali su najmanje 16 sportskih i antidopinških organizacija, a postoji mogućnost da se već sada pripremaju za kibrnetičke napade na Olimpijadu.
Sci-Tech / Tehnologija | 29. 10. 2019. u 18:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Japan se priprema za sljedeću godinu i Ljetne olimpijske igre koje će se održati u Tokiju. Organizacija takve manifestacije nosi brojne izazove, a čini se da bi jedan od takvih neočekivanih izazova mogli biti i hakeri povezani s ruskom obavještajnom službom. Hakeri iz zloglasne grupe Fancy Bear već su se dokazali u napadima uoči američkih predsjedničkih izbora 2016., sudjelovali su u napadima na NATO i Ukrajinu, a htjeli su poremetiti i otvaranje Olimpijade u Južnoj Koreji.

Iz Microsofta su upozorili na to da su tijekom prošlog mjeseca ruski hakeri napali najmanje 16 sportskih i antidopinških organizacija, pri čemu su u nekoliko napada bili uspješni, no većina je ipak prošla bez posljedica.

Napadi su se dogodili nekoliko dana prije nego što je svjetska antidopinška agencija zaprijetila suspenzijom ruskih sportaša s brojnih sportskih događaja, uključujući i s nadolazeće Olimpijade.

Pri napadima hakeri su se koristili klasičnim metodama poput phishinga i iskorištavanja propusta u IoT uređajima.

Napadi na sportske organizacije veliko su upozorenje sigurnosnim službama i stručnjacima za kibernetičku sigurnost u Japanu koji se moraju pripremiti i na slične napade tijekom Olimpijade, a pogotovo na dan otvorenja Olimpijskih igara, javlja Zimo.

Kako je za MIT Tehnology Review rekao James Lewis iz Centra za internacionalne studije, Japanci su na obranu hakerskih napada na Olimpijske igre gledali kao na odličan način kojim mogu poboljšati kibernetičku sigurnost, no nakon informacija o napadima hakera iz Fancy Beara, situacija se promijenila: "Sada nisu baš u panici, no više nisu sigurni jesu li napravili dovoljno."

Ostalo je još dosta vremena do početka Olimpijade te nema dvojbe da će svi u organizaciji posvetiti veliku pozornost zaštiti od hakerskih napada do kojih će, gotovo je sigurno, doći te je samo pitanje hoće li biti uspješni i hoće li izazvati štetu i probleme.

 

Kopirati
Drag cursor here to close