Stiže nova tehnologija

Izbočene kamere na mobitelima postaju prošlost

Intel i 3M investirali su u kompaniju koja obećava da će proizvesti optičku leću na silicijskom waferu te da će ona biti iznimno efikasna i tanka, što će omogućiti daljnji razvoj kamera za mobitele.
Sci-Tech / Tehnologija | 08. 02. 2021. u 16:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tehnologija kojom bi današnji mobiteli izgubili svoje "notcheve" na ekranu i "grbe" za kamere sa stražnje strane vjerojatno je mokri san svakog product dizajnera u Appleu, Samusngu i Huaweiju.

Nju već godinama poput svetog grala traže svi koji su povezani s proizvodnjom kamera, leća, mobitela i čipova, a američka kompanija Metalenz, 2017. godine nastala na Harvardu, sada tvrdi da ima revolucionarno rješenje koje će napokon – stanjiti mobitele.

U svojim konceptima i inovacijama dovoljno su uvjerljivi, pa su tako objavili da su prikupili čak 10 milijuna dolara investicija za razvoj svoje tehnologije. Investitori im nisu nepoznati, među njima su Intel, 3M i nekoliko investicijskih fondova rizičnog kapitala.

Što su to u Metalenzu tako revolucionarno osmislili, pitate se? Oni svoj proizvod opisuju kao meta-optičke tehnologije za izradu leća koje se ispisuju na silicijskim waferima poput poluvodičkih mikročipova. Na taj ih se način na jednom waferu može proizvesti i do 10 tisuća, odnosno jedna ih tvornica može izrađivati i više milijuna na dan.

Osim toga, ove "metaleće" i do 100 puta su tanje od klasičnih plastičnih optičkih dijelova današnjih kamera u mobitelima, pa bi trebale ostvariti obećanje kompanije i ponovno omogućiti tanke i elegantne mobitele uz fantastične kamere na kakve smo navikli, javlja Bug.

Metalenz će s ovom investicijom dovršiti razvoj svojih tzv. 3D senzora na čipu, minijaturnih silicijskih nanostruktura koje imaju zadatak preuzeti ulogu leće. Osnivači ovog startupa tvrde da njihovo rješenje silicijskih "svjetlosnih vodiča" smanjuje kompleksnost plastičnih leća i omogućava apliciranje izravno na senzor. Umjesto četiri do sedam plastičnih elemenata koristit će se samo jedan.

Zahvaljujući njegovim karakteristikama, meta-optička leća može mijenjati oblik i način na koji lomi svjetlosne zrake, pa samo jedna ovakva leća ima mogućnost zamijeniti više plastičnih. Veličine Metalenzovih elemenata su od 1x1 do 3x3 milimetra, a na svakome su milijuni malenih krugova različitih promjera. Njima se može upravljati, odnosno mijenjati im se veličina, čime se na nanoskali dobiva jednak efekt savijanja svjetlosnih zraka kao i kod klasične optičke leće.

Povrh toga što smanjuje složenost kamere i značajno je stanjuje, ovakva leća do senzora propušta više svjetlosti, pa bi samim time trebala omogućiti snimanje oštrijih i svjetlijih fotografija. Za sada je ovo otprilike sve što se zna o "revolucionarnoj" tehnologiji leća, u Metalenzu ne otkrivaju mnogo više, ali kažu kako će im investicija pomoći u tome da komercijaliziraju svoju inovaciju.

Kopirati
Drag cursor here to close