Povratak otpisanih

Huawei novim 5G mobitelima pokušava vratiti korisnike

Čini se da bi ljubitelji mobilnih uređaja Huawei mogli ponovno imati razloga za veselje.
Sci-Tech / Tehnologija | 19. 07. 2023. u 11:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Huawei navodno do kraja tekuće godine planira obnoviti proizvodnju 5G pametnih telefona, koristeći 5G procesore proizvedene u Kini. Te procesore dizajnirala je Huaweijeva podružnica HiSilicon, a proizvodi ih kineski Semiconductor Manufacturing International Co. (SMIC).

Huaweijev potez dolazi nakon prekida u proizvodnji 5G uređaja, uzrokovanog američkim sankcijama.

Iz Huaweija zasad ipak nisu komentirali ove glasine, niti je SMIC dao svoj komentar.

Međutim, novi Huaweijevi 5G telefoni mogli bi se suočiti s izazovima na međunarodnim tržištima zbog nepostojanja ključnog softvera i usluga kao što su Google Play Store i Gmail, pišu strani mediji, a prenosi Zimo.

No, to je već pomala stara i otrcana priča jer je korisnicima Huawijevih uređaja i nakon Trumpovih sankcija iz 2019. godine jasno da postoje aplikacije koje omogućuju korištenje svega navedenog, poput recimo najpopularnijih Gspacea i Gboxa.

Cnet piše kako je malo vjerojatno da će Huawei lansirati svoje nove 5G telefone u SAD-u. Američka vlada već dugo optužuje Huawei za održavanje bliskih veza s kineskom vladom, izražavajući zabrinutost zbog potencijalne špijunaže preko svoje opreme. Huawei je dosljedno negirao ove optužbe.

Otkako je SAD uveo sankcije 2019. godine, Huaweijeva prodaja telefona dramatično je pala. Kao rezultat toga tvrtka se usredotočila na proizvodnju 4G telefona ili oslanjanje na ograničenu ponudu zaliha 5G čipova.

Posljednji njihov vlastiti 5G čipset bio je Kirin 9000 5G, korišten u modelu Mate 40 Pro iz 2020. godine.

Prije sankcija, Huawei se oslanjao na tajvanski TSMC za proizvodnju čipova.

Kopirati
Drag cursor here to close