Zbog novog načina licenciranja aplikacija

Hoće li većina pametnih telefona u Europi poskupjeti?

Google mijenja način licenciranja svojih aplikacija na području većine europskih zemalja, a novinari se pribojavaju da bi zbog toga telefoni koji rade na Androidu mogli poskupjeti.
Sci-Tech / Tehnologija | 18. 10. 2018. u 12:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je Europska unija tijekom ljeta kaznila Google s više od 4,3 milijardi eura zbog kršenja antimonopolskih pravila Unije, američka je kompanija najavila promjene kojima se želi prilagoditi tim pravilima kako bi izbjegli nove kazne.

No. ta nova pravila koja se odnose na većinu europskih zemalja na kraju bi, smatraju novinari The Vergea, mogla rezultirati dodatnim poskupljenjem telefona koji rade na Androidu (dakle, većine pametnih telefona) na ovom području.

Problem zbog kojeg je Google kažnjen jest u činjenici što su mobilni proizvođači koji koriste Android morali s ovim operativnim sustavom predinstalirati i druge aplikacije ove kompanije. Posebno su izdvojene aplikacija za pretraživanje i mrežni preglednik Chrome, koji, iako su besplatni, Googleu donose milijarde dolara, piše Zimo.co.

Ova je kompanija, smatraju u EU-u, na određeni način ucijenila i prisilila mobilne kompanije na instalaciju tih aplikacija, čime su stekli nezakonitu prednost nad konkurencijom jer dio korisnika nije htio tražiti i preuzimati nove aplikacije kad već imaju instalirane aplikacije na telefonu.

Iz Googlea su zbog toga jučer najavili promjene u načinu licenciranja te da više neće zabranjivati korištenje modificiranih verzija svog mobilnog operativnog sustava u Europi.

Tako će u budućnosti Google davati odvojene licence za skup aplikacija koji uključuje Play, YouTube, Gmail i druge aplikacije te odvojene licence za tražilicu i Chrome. Što se tiče prvog skupa aplikacija, mobilni proizvođači za njih će morati plaćati licencu te upravo zbog toga na The Vergeu smatraju kako bi to moglo dovesti do povećanja cijene samih uređaja.

Što se Chromea i tražilice na telefonima tiče, Google će predstaviti posebnu licencu, tako da je moguće da ćemo u budućnosti na Androidima (sam OS će i dalje ostati besplatan) imati instaliran samo dio Googleovih aplikacija, a ne Chrome i tražilicu, koji će se morati posebno preuzeti na uređaj, piše Zimo.co.

Iz kompanije napominju da im je zarada od tražilice i Chromea, kao i od drugih aplikacija, pomogla u financiranju razvoja i besplatne distribucije Androida, no u budućnosti to više neće biti moguće, zbog čega su predstavili novi ugovor o licenciranju i plaćanju korištenja njihovih aplikacija koji će se primjenjivati od kraja ovog mjeseca na području Europskog gospodarskog prostora (EEA).

Kopirati
Drag cursor here to close