Budite oprezni

Hakeri iskorištavaju opasan propust na iPhone-ima i kradu podatke

Propust je pronađen u brojnim modelima iPhonea, iPada, Macovima pa čak i u iPodu, a iz Applea korisnike pozivaju da što prije nadograde softver svojih uređaja.
Sci-Tech / Tehnologija | 19. 08. 2022. u 11:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz Applea upozoravaju na opasne sigurnosne propuste koji su pronađeni u njihovim uređajima, a čijim bi iskorištavanjem hakeri mogli preuzeti potpunu kontrolu nad iPhoneom, iPadom ili Macovima.

Ugrožene su brojne generacije uređaja - od iPhonea 6S do posljednjih modela, od pete generacije iPada, iPad Air 2 i noviji, svi modeli iPada Pro te Macovi koje pokreće operativni sustav Monterey. Također, sigurnosnih problema mogu imati i neki vlasnici iPodova.

Ono što je posebno opasno jest što su iz Applea komentirali kako su svjesni izvještaja da se ovi sigurnosni propusti aktivno iskorištavaju.

Više detalja ipak nisu objavili tako da nije poznato koliko je korisnika ugroženo, odnosno u koliko su navrata hakeri iskoristili propuste kako bi pristupili uređajima korisnika i preuzeli kontrolu na nad njima, javlja Zimo.

Kako je za The Guardian objasnila izvršna direktorica kompanije SocialProof Security Rachel Tobac, iskorištavanjem propusta hakeri mogu dobiti pristup telefonu i na njemu izvršavati akcije kao da su njegovi korisnici.

Dodala je kako su posebno ugrožene javne osobe poput aktivista ili novinara koji mogu biti mete sofisticiranih napada i državne špijunaže.

Jedna od kompanija koja je poznata po pronalaženju, ali i iskorištavanju takvih propusta jest izraelska NSO Group. Njihov malware više se puta koristio u napadima na korisnike u Europi, Bliskom istoku, Africi i Latinskoj Americi, a najčešća meta bili su upravo aktivisti za ljudska prava, novinari i disidenti.

 

Kopirati
Drag cursor here to close