Goražde

Iz BiH će se narodu Ukrajine dostaviti skice za izradu mini centrala za proizvodnju struje

Pojasnio je da će skice biti dostavljene posredstvom prijatelja iz Goražda angažiranih u međunarodnim organizacijama.
Sci-Tech / Tehnologija | 16. 12. 2022. u 10:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosanskopodrinjski kanton (BPK) Goražde pružit će podršku narodu Ukrajine dostavljanjem skica za izradu mini centrala za proizvodnju električne energije, kakve su Goraždani osmislili i koristili u periodu agresije na BiH, potvrdio je premijer tog kantona Edin Ćulov.

Pojasnio je da će skice biti dostavljene posredstvom prijatelja iz Goražda angažiranih u međunarodnim organizacijama.

''Kontaktirani smo iz Europske unije da prikupimo skice mini centrala za proizvodnju električne energije koje smo mi izrađivali u periodu agresije na našu domovinu 1992.-1995. godina, kako bismo ih dostavili njima, a oni proslijedili Ukrajini, s obzirom na to da se ukrajinski narod nalazi u sličnoj situaciji u kakvoj smo mi bili u tom periodu. Na ovaj način mi bismo njima eventualno pomogli da i oni na takav način prave centrale koje smo i mi izrađivali'', kazao je Ćulov.

Mini centrala jedan je u nizu simbola otpora, domišljatosti i inovativnosti građana Goražda u najtežem ratnom periodu koju je prvi osmislio i ručno izradio rahmetli Juso Velić, zahvaljujući čijem patentu je u ratu na Drini u Goraždu napravljena nekolicina mini centrala koje su proizvodile električnu energiju.

O tom periodu svjedoči i danas replika ratne mini centrale u Omladinskoj ulici u Goraždu koju su izradili učenici i nastavnici Srednje stručne škole ''Džemal Bijedić''. Oni će dati svoj doprinos i za narod Ukrajine izradom projekta centrale koji će se posredstvom EU poslati u ovu ratom zahvaćenu zemlju.

Kopirati
Drag cursor here to close